НОВИНИ

КПКОНПИ установи несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:38, 29.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
кпконпи установи несъвместимост назначаването соня момчилова член сем
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На 18.08.2021 г. е образувано производство за проверка за евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова-Йовева за член на СЕМ, съобщават от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Производството е започнало по сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на Указ на президента на Република България за назначаването ѝ, г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, а това противоречи на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията (чл. 26 и чл. 27).

В хода на проверката на КПКОНПИ е установено, че към датата на издаване на президентския указ (27.07.2021 г.), а и след това – до 05.08.2021 г., Соня Момчилова е едноличен собственик на капитала на „План Це“ ЕООД.

В деня на издаването на указа тя е взела решение за приемане на съдружник във фирмата, а на 30.07.2021 г. му е прехвърлила с договор за покупко-продажба всички свои дружествени дялове и той е вписан в Търговския регистър като собственик на капитала на дружеството на 5.08.2021 г.

Същия ден г-жа Момчилова подписва декларации по реда на Закона за радиото и телевизията, с които потвърждава, че отговаря на нормативните изисквания и тя или член на семейството ѝ нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице.

В отговор на запитване на вестинк "Сега" от президентството коментират, че Законът за радиото и телевизията прави ясно разграничение между назначаването и встъпването в длъжност, а при встъпването в длъжност Момчилова отговаря на всички изисквания.

Соня Момчилова коментира казуса в профила си във фейсбук - с цитат от книга:

Съобразно правомощията си (чл. 13, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ), Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органите по назначаването на тези лица за предприемане на съответни действия.

С решението си от днес Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество изпраща събраните в хода на проверката доказателства на президента на Република България, като орган по назначаване, за предприемане на необходимите действия по компетентност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су"
Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су"
Четирима играчи на Звезда пропускат мача с Лудогорец
Четирима играчи на Звезда пропускат мача с Лудогорец