НОВИНИ

Крайната десница се движи по ръба - какво ще е влиянието ѝ в новия Европейски парламент?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:35, 03.06.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Европа
европейски избори 2024 десети избори европейски парламент
Слушай новината

Сближаване и разриви, възход и падение, скандали - крайната десница в Европа се движи по ръба. Крайнодесни формации в Западна Европа демонстрират сплотеност, но между тях има и различия. Големият въпрос е колко подкрепа ще получат и какви съюзи ще бъдат създадени в бъдещия Европейски парламент.

Франция

Тик Ток кандидат и послания, ориентирани към младите хора с акцент върху чувствителни теми - тази стратегия даде тласък на френската крайна десница. Партията на вечната кандидат-президентка Марин льо Пен заложи на младо лице с повече от един милион последователи в социалната мрежа.

28-годишният Жордан Бардела натрупа популярност, благодарение на позициите си по теми като миграцията, защитата на границите и сигурността. "Национален сбор" смени тона към по-умерен в опит да привлече по-широк кръг от избиратели.

За възхода на крайнодесните допринесе и натрупаната умора във френското общество от последователни кризи - Covid-19 и войната в Украйна, което доведе до сериозен спад на подкрепата за президента Макрон - един от най-големите поддръжници на Киев.

И ако на предишните европейски избори крайнодесните победиха с малка преднина пред президентската партия, въпросът сега не е дали, а колко голяма ще бъде подкрепата за тях.

"Водят се две войни в съседство и опасенията са както в чисто физически, така и в икономически план", смята Сузи Денисън, анализатор в Европейския център за външна политика.

Германия

В съседна Германия канцлерът Олаф Шолц се подготвяше за удар от крайната десница, но Алтернатива за Германия претърпя сериозни сътресения през последните месеци.

Първо избухнаха протести заради тайна среща, на която се обсъжда план за т.нар. "ремиграция" или депортирането на милиони хора от Германия, включително такива, които вече са с германски паспорти.

Представители на партията бяха замесени в скандали за корупция, пране на пари, подкупи и шпионаж в полза на Русия и Китай.

Водещият кандидат Максимилиан Кра дори заяви, че не всички членове на паравоенната нацистка организация СС са били престъпници и получи забрана от собствената си партия да прави публични изявления.

Въпреки това, подобно на Франция, има вероятност крайната десница да изпревари партията на премиера Олаф Шолц.

"Не мисля, че Германия ще се превърне в антиевропейска страна. Големият въпрос е какво ще направят младите гласоподаватели и наистина ли ще отидат да гласуват", казва Кристине Рен, преподавател по европейска политика.

Италия

Изказване на водещия кандидат на германската крайна десница в защита на нацистката организация СС провокира разрив между френските и германските популисти.

Така френският "Национален сбор" подаде ръка на "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони в търсене на нови съюзници. А Мелони от малка партия в сянката на Северна лига на Матео Салвини на предишния евровот, сега се превърна в най-ухажваната дама в дясно.

Испания

Френски, италиански и португалски представители имаше на събитие на испанските крайнодесни в Мадрид, откъдето беше отправено послание за единство.

Португалия

В Португалия, която дълго време беше изключение от възхода на десния популизъм, крайнодесните вече са парламентарно представени и гледат към Европарламента. Острата им линия по отношение на ромското население им спечели последователи. Особено популярни са сред младите португалци.

"Трудно е да се каже, че между 2022 и 2024 г. са се случили съществени промени. Знаем, че икономиката не се справя добре и избирателите наказват управляващите. Знаем, че навлизаме в крайнодясна вълна, но най-малкото Португалия не е изключение - случи се и в други европейски държави", напомня Филипа Раймундо, професор по политически науки в Университета в Лисабон.

Влиянието на крайнодесните в ЕП

Критики срещу Зелената сделка, срещу миграцията, послания в защита на традиционното семейство и родното производство - това са общи послания за повечето популисти в Европа. Но темите, от които се вълнуват гражданите, са различни в отделните държави.

"Във Франция и Нидерландия ще кажат, че климатичната криза е променила очакванията им за бъдещето. В Германия и Австрия най-големият въпрос е имигрантската криза, за Испания - ковид, а за южните страни членки най-важни са икономическите въпроси", обобщава Сузи Денисън, анализатор в Европейския център за външна политика.

Привържениците на крайнодесните партии са силно разделени по ключови въпроси като членството на страната им в ЕС, подкрепата за Украйна и миграцията. Прогнозата е, че тези партии трудно ще намерят общ глас в следващия Европейски парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винисиус бе избран за най-добър играч в Шампионска лига за сезона
Винисиус бе избран за най-добър играч в Шампионска лига за сезона
Китайската лунна сонда може да се върне с отговор за произхода на Слънчевата система
Китайската лунна сонда може да се върне с отговор за произхода на Слънчевата система