НОВИНИ

Крайнодясна партия в Испания с шанс да влезе в управлението за първи път след режима на Франко

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:28, 16.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Предизборни митинги ще залеят днес Испания. До предсрочния парламентарен вот остава една седмица. Социолозите прогнозират минимална преднина на опозиционната Народна партия пред управляващата Социалистическа партия. Големият победител на изборите, обаче, може да се окаже и крайната десница.

Ако искате да надникнете в бъдещето на Европа, просто проследете изборите в Испания, призова бившият британски премиер Гордън Браун. Управляващите социалисти са на път да загубят предсрочните избори. Народната партия няма да успее да спечели пълно мнозинство и най-вероятно ще се коалира с крайнодясната Вокс. Което означава, че за първи път от падането на режима на Франко крайнодесни ще са в управлението на Испания.

"Електоралната подкрепа на Вокс се движи между 13-15 процента. Въпреки че не са много, това са много лоялни последователи. Използват тактиките на Тръмп. Постоянно повтарят възмутителни изявления. И с времето те започват да стават все по-приемвливи. Все повече хора започват да са съгласяват с твърденията им", смята Найджъл Таунсън, преподавател в Университета в Мадрид.

От билбордове, плакати, митинги крайнодясната партия Вокс се обявява против Исляма, против феминизма, против ЛГБТ общността. Казва, че го прави, за да съхрани ценностите.

До предсрочните избори се стигна след като социалистите изгубиха местните избори през май. Много от регионите бяха спечелени от дясната Народна партия. А дали те ще управляват страната заедно с крайнодесните, трябва да стане ясно до средата на август. Дотогава трябва да бъде съставено новото правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-мащабното третиране против комари у нас започва по поречието на р. Дунав
Най-мащабното третиране против комари у нас започва по поречието на р. Дунав
11-и масов протест срещу насилието в Сърбия
11-и масов протест срещу насилието в Сърбия