НОВИНИ

Южна Корея ще предостави по-голяма военна и хуманитарна помощ на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:49, 15.07.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Южна Корея ще предостави по-голяма военна и хуманитарна помощ на Украйна срещу руската агресия, съобщи президентът Юн Сук-йол. Той разговаря с украинския лидер Володимир Зеленски по време на изненадващо пристигна в Киев. Досега Южна Корея, която е деветият износител на оръжие в света, предоставя на Киев единствено бронежилетки и каски. Граничните служби на Украйна потвърдиха, че наемници от частната групировка "Вагнер" са пристигнали в Беларус от Русия. В ход е оценка на техния брой, местата на дислокация и поставените цели, посочва Киев.

По непотвърдени данни рано днес около 60 автомобила на частната наемническа групировка "Вагнер" са пресекли граници на Беларус. Ден по-рано Минск обяви, че бойци на "Вагнер" вече служат като военни инструктори на беларуските сили за отбрана. Обучението се провежда край град Осиповичи, на 85 километра югоизточно от беларуската столица.

"Много е интересно да ги слушаме, те са участвали в бойни действия. Несъмнено това е полезен опит за нашата беларуска армия, защото ние не сме участвали във военни действия след края на войната в Афганистан", казва беларуски войник.

Тази седмица руският президент Владимир Путин съобщи, че лидерът на "Вагнер" Пригожин е отхвърлил предложение неговите бойци да се влеят в руската армия като като редовна част. Според Путин на разговорите в Кремъл на 29 юни много от командирите на групировката са се съгласили да останат под ръководството на реалния лидер на "Вагнер" Андрей Трошев. Според някои източници той изпълнява функциите на началник-щаб. Пригожин обаче е отвърнал, че хората му не са съгласни с това решение.

Руският президент е добавил, че "Вагнер" юридически "не съществува", защото групировката не е официално призната. Според него, този труден въпрос трябва да бъде обсъден в руския парламент. Според Би Би Си, Кремъл се опитва да забие клин между редовите бойци на "Вагнер" и лидера на групировката, за което говорели и опитите на руските държавни медии да дискредитират Пригожин. След прекратения бунт от 23 юни съобщенията за неговото местонахождение са противоречиви. Американският президент Джо Байдън не подмина новия статут на Пригожин.

"На негово място щях да внимавам какво ям, щях да си следя менюто. Шегата обаче настрана, аз не знам и не мисля, че някой от нас знае със сигурност какво е бъдещето на Пригожин в Русия", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Пригожин е бивш приближен на руския президент и беше известен и като "готвача на Путин" заради договорите му за кетъринг с Кремъл. Разривът с властта дойде след публични критики срещу Министерството на отбраната в Москва за начина на водене на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани протестираха на пешеходната пътека, където беше блъснато 13-годишно момиче
Пловдивчани протестираха на пешеходната пътека, където беше блъснато 13-годишно момиче
ЦСКА 1948 обърна Левски насред "Герена" и отново го победи на старта на сезона в Първа лига
ЦСКА 1948 обърна Левски насред "Герена" и отново го победи на старта на сезона в Първа лига