НОВИНИ

В хватката на Цербер: Рекордните горещини в Европа продължават

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:31, 15.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Днес - 44 градуса в Гърция и очаквания за рекордните 49 градуса в Италия - най-високата температура измервана някога в Европа. Континентът остава в хватката на Цербер. Вместо обявеното от синоптиците захлаждане, горещата вълна достигна своя пик в първия от двата почивни дни. Очакванията са жегите да продължат и през цялата следваща седмица.

ГЪРЦИЯ

Между 40 и 44 градуса - такава беше средната температура в Гърция днес. Движението на хора и автомобили в горските райони на Халкидики днес беше забранено, а военни следяха за нарушители.

Под парещото слънце, на 41 градуса, в пълна униформа и задължени да стоят неподвижно - денят не беше никак лек за почетния караул пред гръцкия парламент. И днес достъпът до археологическите обекти, включително Акропола, беше забранен след 12.00 часа.

ТУРЦИЯ

Жега и в Турция, където хората бяха призовани да не излизат между 11.00 и 16.00 ч. Мнозина напуснаха Истанбул, където днес беше 33 градуса, за да потърсят прохлада край бреговете на Егейско море в Анталия и Измир.

Югоизточна Европа остава в капана на горещото време

ИТАЛИЯ

Най-топло днес беше в Италия, където в 16 града, сред които Рим, Флоренция и Болоня беше обявен червен код за опасно горещо време. Термометрите достигнаха до 40 градуса. Издадено е предупреждение за островите Сицилия и Сардиния за очаквани 48-49 градуса, които са потенциално най-високите температури, измервани някога в Европа. Гондолиери във Венеция са в търсене на начини да продължават да работят въпреки жегите.

"Когато е горещо гондолата се нагрява до 50 градуса, мерил съм ги. Покривам всичко с килимчета, защото иначе клиентите ми буквално подскачат, ако случайно се докоснат до повърхността на лодката", казва Винченцо, гондолиер.

Горещата вълна в Испания стана причина и за мащабни горски пожари. Необичайно топло беше и в Кипър, Чехия и Румъния. ЕС реши днешният 15 юли да бъде ден, в който се почита паметта на жертвите на климатичните промени. Горещата вълна от миналото лято отне живота на над 62 хиляди души в Европа.

ЕС определи 15 юли за Ден в памет на жертвите на климатичните промени

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обърна Левски насред "Герена" и отново го победи на старта на сезона в Първа лига
ЦСКА 1948 обърна Левски насред "Герена" и отново го победи на старта на сезона в Първа лига
Баскетболните национали до 18 г. изпуснаха Турция в контрола, момичетата до 16 г. също с поражение
Баскетболните национали до 18 г. изпуснаха Турция в контрола, момичетата до 16 г. също с поражение