НОВИНИ

Пловдивчани протестираха на пешеходната пътека, където беше блъснато 13-годишно момиче

bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 15.07.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Смъртта на 13-годишно момиче след удар на пешеходна пътека в Пловдив предизвика недоволството на хората. Те протестираха с искане да се подобрят мерките за безопасност на този ключов пловдивски булевард "Брезовско шосе". Гняв предизвика и решението на съда да пусне шофьорката, предизвикала катастрофата, срещу парична гаранция.

На фаталната пешеходна пътека ни трябваше доста време, за да може да преминем безопасно по нея, защото движението е доста натоварено въпреки почивния ден. Трябва да уточним, че в момента този път все още няма Акт 16, защото официално преасфалтирането на участъка не е приключило. Това е и причината тук да има временна организация на движението, а пешеходната пътека да не е повдигната, както е било преди започването на ремонта.

От община Пловдив обясниха, че след като бъде положен и последния пласт от новата настилка, пътеката ще бъде повдигната, ще има и мигащи знаци, които да предупреждават водачите да намалят скоростта. Хората, които ежедневно пресичат на това място обаче, настояват това да се случи възможно по-бързо, за да се избегнат нови фатални инциденти.

Пловдивчани се събраха на протест пред пешеходната пътека, на която бяха блъснати майка и дете тази седмица. След удара 13-годишното момиче почина на път за болница. Протестът беше под надслов: "Аз искам да живея! А ти?". Хората събираха подписи за създаване на безопасни условия на мястото, които ще внесат следващата седмица в община Пловдив.

54-годишната жена има шофьорска книжка от една година. Пробите ѝ след фаталния удар не отчетоха следи от наркотици или алкохол. След инцидента тя беше задържана, но по-късно пусната от прокуратурата под гаранция от 5000 лева.

Теодора Йорданова: Не е редно да я пуснат. 5000 лева ли струва на това 13-годишно дете живота? Детето вече го няма, тя срещу 5000 лева е навънка, вече как ще живее тази жена. Просто няма справедливост в България."

Пуснаха под гаранция жената, която блъсна момиче и майка му на пешеходна пътека в Пловдив

Протестиращите поискаха пешеходен светофар на мястото на фаталния удар и пътеката да бъде повдигната.

Йорданка Георгиева: "Тази пешеходна пътека никой не я признава. Един светофар - пешеходен с бутон. Легнал полицай, изправен полицай, те карат като ненормални."

Евгения Александрова: "Също така да има по-строги закони в България. Това искаме. Да не говорят по телефоните, да има глоби и вниманието да е върху пътя. Въобще не ги е видяла."

Според протестиращите мястото, където загина 13-годишното момиче, трябва да бъде обезопасено веднага, за да не се стига до следващ инцидент.

Проверяват дали шофьорката, блъснала жена и дете в Пловдив, е говорела по телефона

По темата работиха: Мариела Хубинова, Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова загуби в полуфиналите на турнира в Доминиканската република
Гергана Топалова загуби в полуфиналите на турнира в Доминиканската република
Южна Корея ще предостави по-голяма военна и хуманитарна помощ на Украйна
Южна Корея ще предостави по-голяма военна и хуманитарна помощ на Украйна