НОВИНИ

Кралица Елизабет Втора назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:45, 06.09.2022 (обновена)
8878
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Официално Лиз Тръс вече е премиер на Великобритания. Това стана след срещата ѝ с кралица Елизабет Втора, на която Тръс получи мандат за съставяне на правителство. Защо се наложи третата жена премиер в историята на Острова да отиде до Шотландия, за да встъпи в длъжност и какви бяха първите ѝ думи - вижте!

Лиз Тръс ще пътува до Шотландия, за да поеме поста премиер на Великобритания

Първият работен ден на всеки британски премиер по традиция започва с посещение при кралица Елизабет Втора. И ако до сега, избраните за поста пътуваха до Бъкингамския дворец, то сега Лиз Тръс пропътува повече от 800 км. Наложи ѝ се да лети до замъка Балморал в Шотландия - лятната резиденция на Нейно Величество.

Решението беше взето, заради проблеми с придвижването на Елизабет Втора. Въпреки че, е с бастун, на снимките от аудиенцията, тя изглежда в добро здраве и усмихната. Почти толкова широко, колкото и новият британски премиер. Лиз Тръс е 15-ият министър-председател, когото своеобразно назначава Елизабет Втора откакто е на трона.

Лиз Тръс ще бъде новият британски премиер

"За мен е чест да поеме отговорността да бъда премиер в този важен за страната момент. Правителството ще превърне Великобритания в нация на стремежите. Британската общественост показа смелост и решителност, сега сме изправени пред глобалните насрещни ветрове, предизвикани от войната в Украйна и ковид. Можем да се измъкнем от бурята", заяви Лиз Тръс, министър-председател на Великобритания.

След първите думи на Лиз Тръс, следва тя да посочи състава на кабинета си. Предполага се, че нейният близък приятел Куази Куартенг ще поеме икономиката, за външен министър се спряга Джеймс Клевърли, а министерството на вътрешните работи ще бъде поверено на Сюела Брейвърман.

Галопиращите цени на електроенергията са най-важната задача, с която Тръс ще трябва да се справи, при това в спешен порядък, коментират анализатори. По информация на Би Би Си планът на новия премиер предвижда замразяването им за 18 месеца, което включва отоплителните сезони за тази и следващата година.

Снимки: БГНЕС

До сега 47-годишната Тръс беше първи дипломат на Великобритания. Очаква се, че тя ще иска да следи отблизо две теми - Протоколът за Северна Ирландия, част от сделката за Брекзит, и отговорът на Лондон на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоши атмосферни условия прекъснаха преплуването на Гибралтарския проток на Цанко Цанков
Лоши атмосферни условия прекъснаха преплуването на Гибралтарския проток на Цанко Цанков
Инфлацията в Нидерландия достигна рекорд от близо 80 години
Инфлацията в Нидерландия достигна рекорд от близо 80 години