НОВИНИ

Лиз Тръс ще бъде новият британски премиер

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:05, 05.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Великобритания с нов премиер - Лиз Тръс, беше избрана за лидер на Консервативната партия, което автоматично ѝ гарантира мястото на "Даунинг Стрийт" 10. В първата си реч начело на торите, Тръс благодари на привържениците си, похвали бившия премиер Борис Джонсън и обеща да работи за обединение на партията и за доброто бъдеще на страната си. Коя е третата жена премиер на страната и има ли нова "Желязна лейди" на политическата сцена - отговорите следват.

За Лиз Тръс - бивш външен министър, са гласували повече от 81 000 членове на Консервативната партия. Основният ѝ съперник - бившият финансов министър Риши Сунак, има малко над 60 хиляди гласа. Избирателната активност е била над 82 процента или правото си на глас са упражнили повече от 172 хиляди членове на партията. Става дума за предимно бели мъже, над средната възраст, напомнят анализатори. В първата си изява като лидер на торите, Тръс не изневери на типичната британска сдържаност, но си позволи да се усмихва повече и по-широко.

"По време на надпреварата за лидер на партията, водех кампанията като консерватор и ще управлявам като консерватор. Приятели, трябва да покажем, че през следващите две години ще постигнем резултат. Ще представя смел план за намаляване на данъците и растеж на икономиката. Ще се справя с енергийната криза, като обърна внимание на сметките на хората, но също така и на дългосрочните проблеми, които имаме по отношение на енергийните доставки", заяви Лиз Тръс, избрана за министър-председател на Великобритания.

Коя е Лиз Тръс? Когато е на седем, в училището, където се обучава, се провежда инсценировка на избори, Лиз влиза в ролята на Маргарет Тачър. За разлика от истинската Тачър, Тръс не печели. 39 години по-късно обаче тя е избрана да прекрачи прага на "Даунинг Стрийт" 10. Мери Елизабет Тръс е родена в Оксфорд, в семейство с по-скоро "леви убеждения", казва самата тя. Близките ѝ си спомнят, че не е обичала да губи, дори и на настолни игри. Като студентка в Оксфорд става член на Консервативната партия. Не крие амбициите си за политическа кариера.

През 2010 година става депутат, две години по-късно става министър за първи път, като поема образователния ресор. Най-големият й политически завой обаче е Брекзит. В началото твърдо заема позиция "Лондон остава в ЕС", като нарича евентуалното напускане на ЕС "трагедия". След референдума, на който стана ясно, че Великобритания ще излезе от Евросъюза, обаче сменя позицията си.

Според нея Брекзит е възможност за концептуална промяна на бъдещето на Великобритания. Тръс не крие, че подражава на Тачър - дори като стил на обличане. Дали обаче тя ще бъде "Новата желязна лейди" и ще се справи ли с перфектната буря от кризи - икономическа, енергийна, външнополитическа - ще покажат идните месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа извършител на въоръжен грабеж на игрална зала в Провадия
Полицията задържа извършител на въоръжен грабеж на игрална зала в Провадия
Помощник-треньорът на националите влиза в щаба на Рилски спортист
Помощник-треньорът на националите влиза в щаба на Рилски спортист