НОВИНИ

Краят на едно олимпийско лято: В Париж бяха закрити Паралимпийските игри

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:23, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Краят на олимпийското лято за Париж. Точката беше поставена снощи с официалното закриване на Паралимпийските игри. Проливният дъжд не попречи на доброто настроение по време на грандиозната церемония на Стад дьо Франс. България записа отлично представяне със златния медал на Ружди Ружди в тласкането на гюле при мъжете и четвъртите места на Християн Стоянов и Стела Енева в бягането на 1500 метра и в хвърлянето на диск.

Тричасова бляскава церемония с участието на 4400 атлети от 168 делегации постави края на шест седмици олимпийски вълнения в Града на светлините. Както и при откриването на Летните олимпийски игри на 26 юли, така и вчера при закриването на Паралимпийските над Париж се изля проливен дъжд. Но пороят и сега не помрачи доброто настроение, а българското знаме също се развя на традиционния парад на делегациите.

Тони Естанге, президент на "Париж 2024": "На тези игри вече счупихме много рекорди, тази вечер предлагам да счупим още един, за да покажем на тези големи атлети колко много ни вдъхновяват. Ще ви помоля да станете, ако можете, и да ги дарите с най-бурните, най-лудите и най-дългите овации в живота им."

Андрю Парсънс, президент на Международния паралимпийски комитет: "За съжаление, настъпи моментът да обявя Паралимпийските игри в Париж 2024 за закрити. Знам, знам, съгласен съм, но приканвам паралимпийците да се срещнат след четири години в Лос Анджелис, когато Параолимпиадата ще промени Америка."

След като олимпийското знаме беше предадено на кмета на Града на ангелите Карън Бас, френската състезателка Орели Обер символично угаси олимпийския огън в Париж.

24 диджеи, сред които иконата в електронната музика Жан-Мишел Жар, подариха на зрителите зрелищен едночасов спектакъл. В края на церемонията стотици фойерверки озариха небето. И ако началото на Олимпиадата беше с кадри на празния Стад дьо Франс, то снощи стадионът беше сцена за истински празник на силата на човешкия дух.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар