НОВИНИ

Ще намери ли място ДПС в изборните листи?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:15, 09.09.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Месец и половина преди предсрочния вот на 27 октомври все още не е ясно как двете крила на ДПС ще се явят на изборите.

Централната избирателна комисия реши да откаже регистрация в предстоящите избори на двете коалиции "Движение за права и свободи – Ново начало“ и "Демокрация, права и свободи – ДПС“. Минути след решението, представители на крилото зад Доган обявиха, че са внесли в ЦИК документи за самостоятелно явяване на ДПС на изборите. Последва реакция от Делян Пеевски - той поиска ЦИК да оттегли заявлението за самостоятелна регистрация на партията, а по-късно подаде жалба пред ВАС за отказ на регистрацията на коалицията. Днес стана ясно и, че в Софийският градски съд не е подадено заявление за промени в ръководството на ДПС.

Наистина единодушно и очаквано решение на ЦИК - и двете решения за отказ на регистрация на съответната коалиция бяха подкрепени с по 15 гласа. Отново обсъждането не беше публично, заседанието се излъчваше на живо едва при четенето на вече оформените декларации. Мотивите на ЦИК - нито една от двете коалиции не се е съобразила с указанията да премахне партия ДПС от коалицията. И към този час не е ясно дали коалициите ще обжалват решението на ЦИК. Партиите разполагат с тридневен срок, за да го направят.

Малко преди 12.00 часа стана ясно - и двете политически формации с ДПС в състава си получават отказ за регистрация от ЦИК.

"Предлагам ЦИК да вземе решение, с което да откаже да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" за участие в изборите. Нашите указания към тези две коалиции целяха само едно - да се даде възможност въпросният вътрешнопартиен конфликт да бъде разрешен по начин, по който решението за неговото разрешаване да бъде по волята на избирателите на ДПС", заяви Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

"Предложението ми е да бъде отказана регистрация на "Коалиция за права и свободи - Ново начало". В електронната поща на ЦИК в 00.05 мин на 2 септември има постъпило заявление, което е входирано в деловодството на ЦИК, но в същото няма приложени необходимите документи, същото е част от преписката по подаденото и вписано в регистъра на 2 септември в 15.03 ч. заявление", отбеляза Елка Стоянова, член на ЦИК.

Вместо да се разплете, казусът обаче се заплете допълнително - от пресцентъра на ДПС с лидер Ахмед Доган обявиха, че вече са внесли документи за самостоятелно участие на ДПС в изборите. Малко след това Делян Пеевски пък е поискал от ЦИК оттегляне на заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори, подадено по-рано от представители на другия председател Джевдет Чакъров. Според преподавателя по конституционно право Орлин Колев, тъй като една партия не може да участва и в коалиция, и самостоятелно, съдът не би допуснал вписване на ДПС като самостоятелна партия.

"БНТ: Ако все пак ЦИК го допусн , регистрира ги, а решението на съда е друго?
- Ами, то тогава може да се разгледа в едно конкретно производство, но ако не се разгледа, може да се оспори допълнително и отново ВАС ще постанови своето решение, но ако преди това е взело решение ДПС да участва в някоя коалиция, така ще приложи закона и няма да допусне последваща регистрация на ДПС нито в коалиция, нито като самостоятелен субект", обясни Орлин Колев - преподавател по конституционно право.

Какво следва от тук нататък - според Орлин Колев обжалването на решението на ЦИК пред Върховния административен съд е очакваната крачка и за двете коалиции.

"Мисля, че ВАС ще обедини тези две производства в едно. Тъй като те са с еднакъв предмет и разбира се, изходът от тези две жалби ще предопредели на практика къде ще участва ДПС, в коя коалиция ще участва", смята Орлин Колев - преподавател по конституционно право.

По информация на Софийски градски съд все още ДПС не е подало заявление, с което да поиска в регистъра на партията да бъдат отбелязани промените в ръководството на ДПС, както и да бъде вписан новият образец на печат. На 27 август от пресцентъра на „ДПС – Доган“ разпространиха съобщение, че ЦОБ е решило да освободи Делян Пеевски като председател на ДПС и е утвърдило нови образци на печати.

Така отворен остава въпросът кои детайли ще се окажат решаващи за съда при положение, че двете заявления за регистрация са подадени в един и същи час, но пък заявлението по имейла също е част от преписката на едната коалиция.

"Ясен е часът на подаване на електронната форма.
БНТ: Тоест това може да има ключово значение?
- Бих казал, че може да има значение с оглед съвкупностите от всички онези допълнителни основания и реквизити, които ВАС би разгледал в настоящето производство", заяви Орлин Колев - преподавател по конституционно право.

Въпреки че 11 септември е крайният срок, определен от ЦИК за регистрация за изборите, заради казуса ДПС той може да бъде удължен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
Нов волейболен клуб се роди в Пловдив (ВИДЕО)
Нов волейболен клуб се роди в Пловдив (ВИДЕО)