НОВИНИ

Кристалина Георгиева: До 2025 г. се предвижда участниците в "Три морета" да растат с 1,2% по-бързо

кристалина георгиева 2025 предвижда участниците три морета растат
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 08.07.2021
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше сред участниците в президентския панел на бизнес форума на тема "Инициативата "Три морета": Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж".

Това е инициатива, която съвпада с българския интерес да имаме повече внимание към инфраструктурните проблеми и да разчитаме на общи усилия да увеличим конкурентоспособността на региона, каза в началото на пресконференция за българските журналисти Кристалина Георгиева.

Тя уточни, че нейната роля днес е била да отговори на поканата на президента Румен Радев и да представи три теми.

"Първо: какви са икономическите перспективи за региона особено в контекста на най-сериозната рецесия, която светът преживя в мирно време след Голямата депресия. Второ: какви са приоритетите на инициативата, която от гледна точка на моята институция, на Международния валутен фонд, се вписват добре в темата за ускорено развитие на този регион. И трето: какво прави Международният валутен фонд", обобщи шефът на МВФ.

Георгиева каза още, че от МВФ очакват регионът, който покрива страните от инициативата на "Три морета", до края на тази година да се върне в икономически план на равнището отпреди рецесията, предизвикана от пандемията.

"Ще стигне отново това ниво, от което се сринахме всички в резултат на пандемията. Очакваме този регион да продължи да се развива значително по-бързо от старите страни членки на ЕС, по-конкретно за петте години на инициативата растежът в този регион на страните членки на инициативата на "Три морета" е почти два пъти по-висок от средния за 15-те страни стари членки на ЕС - 3,8%. Когато се сви значително икономиката на света и на ЕС миналата година, спадът в този регион е 4%, а спадът в по-старите страни е почти около два пъти повече", каза още шефът на МВФ.

И възстановяването отново е по-бързо в тези страни - допълни Кристалина Георгиева. В периода до 2025 г. се предвижда новите страни членки, които са участници в тази инициатива, 12-те участнички, да растат с 1,2% по-бързо, което "ще помогне да продължи процесът на конвергенция, на който гражданите на нашите страни разчитат да подобри качеството на живот".

"Ние силно подкрепяме вниманието към инфраструктурата и особено това, че много се заляга на дигиталната инфраструктура. Видяхме, пандемията ускори дигитализацията и е изключително важно да търсим по-бързо баланс в това какво се постига и да го впишем в стратегията за нисковъглеводородни инвестиции в транспорт и енергетика и в стратегията за по-голяма устойчивост към климатичните изменения", каза още шефът на МВФ.

Според нея пандемията ни е отворила очите за това колко е важна другата инфраструктура - социалната - инвестиции в здравеопазване и образование, социална подкрепа.

"Очакваме в рамките на следващите дни Съветът на директорите на Фонда да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за емитиране на 650 млрд. долара специални права. Това е инжекция в резервите на всички страни членки на Фонда, дава много пространство, много място за фискални действия в условията, когато спря икономиката да работи, трябваше да се налеят много пари в подкрепа на бизнеса и на домакинствата", допълни Кристалина Георгиева.

Нейното послание към президентите е: да обърнат внимание на този ресурс, който идва без да се вдига техният дълг, а е продукт на колективната мощ на страните членки на Международния валутен фонд.

Ваксинирането тази, а вероятно и догодина, е икономическа политика - категорична беше тя.

"Най-бързият начин да се ускори растежът на една страна е да се ваксинират хората по-бързо, да минат тези 40-50-60%, когато това се транслира в по-висока икономическа активност", каза още Георгиева.

Ако една част от света се развива, а друга - пада назад, това значи по-ниска покупателна способност на света, потенциално прекъсване на веригите на снабдяване и най-вече опасност за сигурността и стабилността на света.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо двама млади зъболекари избраха Килифарево пред кариерата в чужбина
Защо двама млади зъболекари избраха Килифарево пред кариерата в чужбина
Влак смаза лек автомобил край карловското село Дъбене
Влак смаза лек автомобил край карловското село Дъбене