НОВИНИ

Крум Зарков: Новата процедура за разследване и смяна на главния прокурор ще важи и за започнати производства

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:06, 26.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
живо гледа второ четене промените нпк свързани механизма контрол главния прокурор
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новата процедура за разследване и смяна на главния прокурор ще важи и за вече започнати производства. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков минути след окончателното приемане на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

"Удовлетворен съм и съм благодарен на всички народни представители, които проявиха отговорност, бяха в зала и подкрепиха този въпрос, който толкова дълго време беше отлаган. Да, механизъм за разследване на главния прокурор вече има в българското законодателство. По отношение на начина за избор и за отстраняване на върховните магистрати в крайна сметка се взе решение, че 13 гласа са достатъчни за главния прокурор, а за председателите на върховните съдилища ще се изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа.", обясни Зарков.

Първоначалният проект на правосъдното министерство предвиждаше да има механизъм на двойно мнозинство за отстраняване на върховните съдии, а именно мнозинство на всички членове на Висшия съдебен съвет, плюс мнозинство на съдийската квота.

"Законопроектът е сложен и при всеки случай е важно, че стигнахме до едно удовлетворително решение аз мисля е и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, те отново ще разглеждат тези въпроси. Важно е да подчертаем, че законът за контрол и отчетност на главния прокурор имаше няколко измерения, едното е наказателно-правното това за разследване, а другото отчетът, това което се случва във Висшия съдебен съвет. И днес според мен и двете намериха решения които кореспондират на европейските стандарти и на ангажиментите, които страната ни е поела и по националния план за възстановяване и устойчивост и от гледна точка на мониторингите, на които сме обект", каза още служебният министър.

По думите му той не очаква приетите текстове да бъдат отменени като противоконституционни.

"За всеки един закон, който прави дълбоки реформи в съдебната реформа се поставят такива въпроси, ние с екипа ми и екипа, който беше преди това този на Надежда Йорданова, сме работили в синхрон с Конституцията, и смятам, че няма противоконституционност на механизма за разследване на главния прокурор", обясни Зарков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за финала на тенис турнира в Женева след нов зрелищен обрат
Григор Димитров се класира за финала на тенис турнира в Женева след нов зрелищен обрат
Ротацията на кабинета в Румъния се отлага заради стачката на учителите
Ротацията на кабинета в Румъния се отлага заради стачката на учителите