НОВИНИ

КС: Отнемането на книжки заради глоби е противоконституционно

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:22, 23.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд отмени отнемането на шофьорските книжки и спирането на автомобила от движение заради неплатени глоби. Това се случи след като омбудсманът Диана Ковачева атакува текст от Закона за движението по пътищата.

Решението на Конституционния съд е прието единодушно.

Най-общо казано, след решението, МВР няма право да взима шофьорските книжки заради неплатени глоби на водачите, които не просто минават през граничните ни пунктове, но и на тези, които са спрени от екипи на "Пътна полиция" в рамките на страната.

Това беше практика от миналото лято, а много от хората, на които им бяха отнети шофьорските книжки заради неплатени глоби, още тогава са сезирали омбудсмана. Тя от своя страна пък атакува въпросния текст от Закона за движение по пътищата, защото според нея с тази практика се нарушават редица права, сред които това за свободно движение.

"Мисля, че наистина е абсолютно адекватно решението на Конституционния съд, че принудителни административни мерки не могат да се прилагат за неплатени глоби, защото неплащането на глоби само по себе си не е престъпление и нарушение. Държавата има други механизми за събирането на неплатените глоби и би следвало да ги използва наистина изцяло, защото аз съм за плащането на глобите, те са санкция за неправомерно поведение на пътя и мисля, че никой не подкрепя неплащането на глоби. Но все пак фискалният интерес на държавата не може да доминира над конституционните права на гражданите и мисля, че това личи много ясно от решението на Конституционния съд", каза омбудсманът Диана Ковачева.

Омбудсманът подчерта, че конституционните решения действат само за напред, което значи, че от тук нататък нормата не може да се прилага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За рекордните 16,7 млн. лири продадоха картината на Банкси
За рекордните 16,7 млн. лири продадоха картината на Банкси
Гарет Бейл се връща в Реал през лятото
Гарет Бейл се връща в Реал през лятото