НОВИНИ

Куче - талисман

Феноменалната гимнастичка Симон Байлс доста често споменава, че без терапията си тя не може да постигне нищо. А терапията може да има много лица. Включително и приятелска физиономия от животинския свят.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:50, 03.08.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Париж 2024
Куче - талисман
Слушай новината

За Симон Байлс се говори много. Не само в последните няколко дни, в които тя вече увеличи сметката си от олимпийски медали на 9, шест от които са златни. По принцип се говори много. Пишеше се много и преди 3 години в Токио, когато тя на практика рухна пред очите на целия свят и призна, че има проблеми, с които иска да се бори, а за да обърне внимание на психичното си здраве, ще трябва да се отдели от спорта за дълъг период. По-точно – 2 години. Сега тя стана най-възрастната шампионка в многобоя на спортната гимнастика на Олимпийски игри от 72 години насам, както и едва третата жена, която успява да спечели два златни медала в многобоя на две различни издания на най-значимия спортен форум.

Байлс доста често споменава, че без терапията си тя не може да постигне нищо. А терапията може да има много лица. Включително и приятелска физиономия от животинския свят. Тук в тази история се появява кучето Бейкън. Гальовен голдън ретрийвър, който с радост помага на състезателките от отбора на Съединените щати да преодоляват стреса и напрежението. Вероятно някои биха оспорили ефекта и значението на подобна терапия, но е факт, че момичетата от Team USA наистина очевидно много разчитата на помощта на Бейкън.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Simone Biles (@simonebiles)


В крайна сметка нали затова казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. Специално дресиран, Бейкън има много специфична роля в живота на атлетите – да ги успокоява преди и след състезание (сигурно щеше да го прави и по време на състезанието, стига регламентът да го позволяваше). Снимките в социалните мрежи бързо се превърнаха в хит – е, може би все още не са набрали чак такава скорост като турския състезател в спортната стрелба – но Бейкън се радва на приличен интерес, още повече че самият той има профил в една от мрежите, където броят на последователите му се трупа лавинообразно. За целта помага и фотос с Байлс, на който ясно може да се види, че емблематичната гимнастичка се радва на компанията на кучето и го прави искрено. На пръв поглед кучето не прави нищо, което да удиви обществеността – просто си ляга и чака да бъде гушкан и гален. Явно обаче спокойният му нрав по някакъв начин се предава и на момичетата от отбора по спортна гимнастика, което всъщност е и целта на присъствието на голдън ретрийвъра в залата.

Дори в „свободното си време“ Бейкън се навърта около атлетите от американския отбора, а веднъж вече превърнал се в знаменитост, няма как да избяга от вниманието на всички. Стига се до парадоксалната и леко налудничава ситуация, в която хората искат да си правят селфи с кучето, защото то е станало известно. Викат му терапия. Може би за някои изключително странна. Важното е, че явно има резултат. Ако спортистките са спокойни, когато Бейкън е около тях, тогава той си е изпълнил професионално задачата и може да бъде похвален за усилията си. А нищо чудно по-късно днес отново да попадне в светлината на прожекторите няколко минути, след като Симон Байлс прибави още някой медал към пребогатата си визитка. Защото едва ли някой смята, че американката няма да спечели нито едно отличие в финалите на отделните уреди – било то греда, смесена успоредка, земя или прескок. Странна терапия.

Терапията на кучето-талисман.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескалация на напрежението, сблъсъци и ранени при протести в Съндърланд
Ескалация на напрежението, сблъсъци и ранени при протести в Съндърланд