НОВИНИ

Куршум джамия е готова да посреща туристи в Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 06.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово реставрираха и консервираха най-старата запазена сграда - Куршум джамия. Тя е от 1485 г. и е била мюсюлмански храм до Освобождението.

След дългогодишни съдебни битки с Мюфтийството, съдът се произнесе, че собственик на сградата е Общината.

Сградата е уникална, съдържа всички елементи на мюсюлмански храм.

"С галерия, която е предназначена за жените, както и елемент характерен за българските църкви...това което отличава нашата джамия от другите е, че в нея има запазени графити, за които се предполага, че са още от създаването на джамията, от нейното изграждане. Това са едни постройки на други джамии и пътуващите, които са обикаляли са отсядали тук и са рисували това което те са видели в други градове, други континенти", казва Мария Деянова - директор на Исторически музей Карлово.

Според изследователите изграждането на Куршум джамия е имало решаващо значение тогава за икономическото развитие на града.

Проведените археологически разкопки са доказали, че преди да бъде изграден мюсюлманския храм на това място е имало старо тракийско светилище. Откритите ценни артефакти ще бъдат специално изложени на първия етаж в културно -историческия обект.

"Археолозите попаднаха на тази каменна структура, която продължава извън очертанията на вътрешното пространство на джамията. В нея се откриха фрагменти от тракийска керамика, една монета ценна от 4 век преди Христа и това даде основание на археолозите да причислят това светилище към тракийската култура", разказва Мария Деянова.

Общината очаква Куршум джамия да стане един от най-популярните туристически обекти в региона. На втория етаж туристите ще може да наблюдават интерактивни възстановки, представящи археологически обекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузия спира Сергей Милинкович-Савич от участие в мача с България
Контузия спира Сергей Милинкович-Савич от участие в мача с България
Премиерът Денков от Израел: Имате пълната ни подкрепа, с вас сме
Премиерът Денков от Израел: Имате пълната ни подкрепа, с вас сме