НОВИНИ

Лабораторията на Медицинския университет в Плевен няма достатъчно тестове за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 22.04.2020
6474
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Лабораторията на Медицинския университет в Плевен няма достатъчно тестове за изследване на COVID-19. Със сериозния ръст на заразените с коронавирус в областта през последните дни значително нараства и броят на изследваните проби.

През последните три дни лабораторията в Плевен работи на пълен капацитет. За 16 дни след откриването си, изследваните проби са над 600, като само днес следобед са обработени 80. Те са на хора не само от Плевенска област, а и от Видин, Лом, Велико Търново.

Проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен: До края на седмицата със сигурност ще поемем всички пристигнали проби. Имаме уверенията на министър Ананиев, че ще получим подкрепа за едната група от тестовете - тези за детекция на нуклеинова киселина, но остава проблемът с тестовете за екстракция на нуклеинова киселина. Даже едните от тях, които са за автоматична екстракция, почти липсват на пазара.

Досега лабораторията на висшето училище е работила с дарения, които не са били малко, но този капацитет вече е изчерпан.

Проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен: Имаме нужда и от още малко подкрепа, така че всичко, което би дошло като дарения и оттук нататък, ще подпомогне страшно много град Плевен и региона.

Днес продължи вземането на проби на контактни на работещите в шивашкото предприятие, както и в село Буковлък, откъдето са четири от заразените шивачки. Там днес за кратко имаше напрежение, защото местните не вярват, че коронавирусът е стигнал и до тяхното село.

От Националния оперативен щаб смятат, че не се налага въвеждането на карантина в 4-хилядното село, но уточниха, че такова решение може да бъде взето от областния щаб. Кметът на селото е категоричен, че без затваряне има риск селото да се превърне в сериозно огнище на болестта.

Росен Русанов, кмет на село Буковлък: Ако се наложи тази ситуация, ще се наложи и те го разбират.

Община Плевен има готовност да съдейства за доставка на храни и лекарства на самотни възрастни хора в случай, че достъпът до селото бъде спрян.

Автор: Ирена Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000
Три варианта за дистационно подаване на заявление за еднократна помощ от 375 лева
Три варианта за дистационно подаване на заявление за еднократна помощ от 375 лева