НОВИНИ

РЗИ-София не е потърсила няколко дни близки на пациент с коронавирус

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:36, 22.04.2020
5801
Чете се за: 01:06 мин.
Здраве

Здравната инспекция в София не е потърсила няколко дни близки на пациент в столичната болница "Свети Иван Рилски".

Мъжът постъпил за терапия, но впоследствие се оказал заразен с коронавирус. Близките му разказват, че се изолирали доброволно и сами уведомили здравните власти, че има опасност да са инфектирани.

Заради този пациент, две от отделенията в болница "Свети Иван Рилски" са затворени, има и заразени медици.

Бащата на Райна Манджукова постъпва за терапия в хематологията на Болница "Иван Рилски" на трети април. Бързият тест за коронавирус е отрицателен.

Райна Манджукова: В деня, в който трябваше да го изписват се оказа, че е качил температура

Д-р Александър Йорданов, зам.-началник на Отделение по хематология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Има прояви от страна на дихателната система. Съответно е повторен бързият тест. Той отново е отрицателен.

Рентгенът показал двустранна пневмония. Назначена е антибиотична терапия. Не е направен PCR тест, защото при пациенти с онкохематологични заболявания пневмониите са често усложнение.

Д-р Александър Йорданов, зам.-началник на Отделение по хематология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Като в 99% от случаите се касае за бактериални възпаления. Тоест, които не са свързани с вирусни инфекции.

На 17 април мъжът е преместен е в реанимация. И бързият и PCR теста доказват COVID 19. Близките научават на следващия ден.

Райна Манджукова: Започнахме да звъним естествено първо на личния лекар. Междувременно майка ми вкъщи е с температура. Личният лекар ми каза какъв антибиотик да купя.

Следват обаждания на информационния център на здравното министерство и дежурния в столичната здравна инспекция.

Райна Манджукова : Те не знаеха какво да правят. Не трябва ли някои да се притесни от това, че и ние се разхождаме и може би сме носители. На третия ден се свързаха с нас от 4-то районно, но нямаха информация къде е баща ми.

Д-р Данчо Пенчев, директор на Столична РЗИ: 14 дни пациентът не е имал контакт с близките си и това е причината те да не са под карантина.

Близките се самоизолирали доброволно. Направили си и бързи тестове за коронавирус. Отделенията по хематология и гастроентерология на болница "Свети Иван Рилски" са затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Ципов: Наказанието за шофиране след употреба на наркотици ще бъде завишено
Красимир Ципов: Наказанието за шофиране след употреба на наркотици ще бъде завишено
Освобождават от мита и ДДС при внос предпазни средства и лекарства за борба с COVID-19
Освобождават от мита и ДДС при внос предпазни средства и лекарства за борба с COVID-19