НОВИНИ

1024 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:24, 22.04.2020 (обновена)
Чете се за: 02:08 мин.
Още

1024 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 3 са в област София, 2 в област Пловдив, 2 в област Кюстендил, 1 в област Пазарджик и 1 в област Перник. Лабораториите продължават да работят.

262 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

При 83 лица-медицински персонал е установен COVID-19.

По отношение на общата картина – към 22 април: 522 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 502 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 22; Бургас – 41; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 28; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 18; Перник – 9; Плевен – 54; Пловдив – 40; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 25; Смолян – 33; София – 575; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 49. Два са новите смъртни случаи по данни на Националния оперативен щаб. Днес във ВМА е починала 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Най-много остават заразените в София - 575 души. Най-възрастният пациент у нас е на 91 години, а най-малкият - бебе на 2 месеца. Тази сутрин началникът на щаба заяви, че големите надежди на цялото човечество са за създаване на ваксина. Той допълни, че в момента в цял свят се изпитват над 110 ваксини срещу вируса.

Все още обаче няма обнадеждаващи резултати. Генерал Мутафчийски уточни, че преди да се стигне до прилагане върху хора, ваксината трябва да бъде максимално безопасна, а това ще отнеме време. Тази сутрин стана ясно още, че у нас медицинските екипи на първа линия са обезпечени с предпазни средства и защитни облекла.

За последните седем дни у нас има доказани почти 300 случая. А това е една трета от всички заразени.


Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб: Много държави и такова нещо приложиха, абсолютно забранено излизането от вкъщи или излизане до 100 м от вкъщи, както например е в Израел и сега в момента е така. Но това не е съвсем панацеята, наистина снижава до голяма степен заболеваемостта, но не я премахва.

От щаба заявиха, че в завода в Плевен мерките за предотвратяване на по-голяма зараза са взети на време.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: 1000 души влиза ти работят в една сграда. При тези условия дори и спазването, носенето на маски, засиления дезинфекционен режим, очевидно не може да осигури 100% сигурност.

Направените тестове до днес са 27 000, а целта на щаба е седмично да се правят по 7 000 ПСР теста. Така ще се обхване по 1 на всеки хиляди души.


Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Целите на това е не само за надзора, но и за ранното откриване на болните. Сега най-важното това, коет ое изискване на европейския център за контрол на заболяванията е да се хващат първите симптоми.

От националната пациентска организация днес обявиха безплатна телефонна линия за консултации на хора с хронични заболявания. Те ще получават съвети от специалисти всеки работен ден от 9 до 18 часа.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация: Целта в крайна е наистина да предпазим тези, които са най-уязвими от тази инфекция и това е един от вариантите да се мисли въобще за намаляване на евентуалните потенциални жертви.

Към момента за лекарите има достатъчно защитни облекла и маски, дори и на склад, казаха от щаба. Генерал Мутафчийски е съдействал за прибирането от чужбина на дъщерята на Милен Цветков, за да присъства на погребението на баща си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Зоров: С постановлението потребителите имат възможност да получат млечни продукти от 100% българско мляко
Димитър Зоров: С постановлението потребителите имат възможност да получат млечни продукти от 100% българско мляко
Проф. Николай Неновски влиза в УС на БНБ от президентската квота
Проф. Николай Неновски влиза в УС на БНБ от президентската квота