Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лъчезар Борисов: Поехме ангажимент към бизнеса затварянето да е само за 3 седмици

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 26.11.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Бизнес

Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор "Икономика", но важното е, че това ще бъде само за 3 седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи. Поехме този ангажимент към бизнеса. Все пак трябва да се съобразим и с епидемиологичната обстановка и да мислим и за здравето на хората. Това заяви в "Денят започва" министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. Министърът на икономиката каза, че най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

По-строги мерки от петък, но без вечерен час и КПП-та

Той подчерта, че трябва да бъдем солидарни към лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

"За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори", подчерта министърът на икономиката.

Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен, с изключение на моловете. Лъчезар Борисов каза, че решението е взето на база на много дълбоки анализи, включително статистически, икономически и това е било мнението на Оперативния щаб.

По думите му мерките не са закъснели. "Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. В момента, в който България достигна този показател, се наложи да вземем тези мерки", каза Борисов.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350 до 400 млн. лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

"Изхождайки от тези мерки, които предприемаме, може би в структурата на БВП ще имаме едно намаление, което може да достигне най-песимистичния сценарий до 1 млрд., но считам, че това можем да компенсираме", заяви той.

По 24 лв. на ден на работещите в неплатен отпуск заради пандемията

Министърът на икономиката определи мярката, която стана известна като 24 лв. на ден, като много добра за административно затворените сектори. Тя ще бъде изпълнявана от Министерство на труда и социалната политика.

"Осигурили сме бюджет, с който мярката да започне да работи веднага, средства ще има, така че мярката да бъде изпълнена докрай и да докосне всички засегнати браншове", каза Лъчезар Борисов и отново припомни, че тези административни мерки ще бъдат само 3 седмици.

Съществуват и други мерки, дори да осигурим на някои от хората, които не могат да гледат своите деца, да бъдат осигурени детегледачки, включително има и възможност за компенсиране на някои разходи. Разработваме един доста сериозен пакет, каза министърът на икономиката.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС: Няма да протестираме по време на пандемия
БЛС: Няма да протестираме по време на пандемия
Медицинските центрове в Пловдив ще разкрият COVID кабинети
Медицинските центрове в Пловдив ще разкрият COVID кабинети