Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Онколог: Плановите операции при онкоболни пациенти не подлежат на отлагане

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 26.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Здраве

Плановите операции за пациенти, които имат диагностицирано онкологично заболяване, не подлежат на отлагане. Това заяви в "Денят започва" д-р Желязко Арабаджиев - началник отделение по Медицинска онкология.

COVID-19 е предимно респираторна инфекция, която в усложнения си стадий преминава и в другите органи, но първите прояви са в белия дроб - задух, кашлица, фибрилни състояния, каза онкологът.

Той обясни, че в началото на пандемията онколозите са били много притеснени за пациентите си с рак на белия дроб и са очаквали при тях заболеваемостта и протичането на COVID-19 да бъде много по-тежко.

"Сега почти 10 месеца по-късно нашето притеснение все още е такова, но ситуацията не е чак толкова критична. В света заболеваемостта на обща популация е 1,5%, заболеваемостта на пациентите с рак на белия дроб от COVID-19 е между 7 и 12%, т.е. значително по-висока процентност. Все пак не и твърде висока", заяви д-р Арабаджиев.

Онколозите са били притеснени и как лечението на болните от рак на белия дроб - химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия, ще се отрази на лечението и протичането на COVID-19.

"Оказа се статистически, че няма разлика и няма риск за тези пациенти, които са с рак на белия дроб и се лекуват с имунотерапия или с таргетна терапия и имат COVID-19", каза д-р Арабаджиев.

По думите му лечението на рака на белия дроб е извървял сериозен път през последните 10 години.

"С навлизането на таргетната терапия - лекарствени продукти, които таргетират определени рецептори по туморната клетки я унищожават за разлика от здравите клетки, пациентите, които се занимават с такава терапия получават терапията под формата на таблетки. Те идват само веднъж на месец в болницата и така се намалява експозицията на тези пациенти в болничните заведения, които все пак за рискови", обясни онкологът.

"Ние адаптирахме нашите практики в условията на пандемия и можем да се похвалим с много добри резултати в лечението на рака на белия дроб с навлизането на тези нови лекарства", заяви д-р Арабаджиев.

Онкологът каза, че към момента в България разполагаме с 95-98% от възможностите за персонализирана медицина, специфична противотуморна терапия, каквато има в чужбина.

"Изключително важна е ранната диагностика. Онкологичните заболявания протичат в четири стадия, като първият е най-ранен, четвърти стадий е най-напреднал. Петгодишната преживяемост е най-висока - някъде около 52-53%, когато ракът на белия дроб е диагностициран в първия стадий на болестта. Тогава пациентът може да бъде опериран и излекуван дори и без лекарствено лечение. Само 4,9% от пациентите в четвърти стадий постигат тази 4-годишна преживяемост", каза д-р Арабаджиев.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските центрове в Пловдив ще разкрият COVID кабинети
Медицинските центрове в Пловдив ще разкрият COVID кабинети
Повечето родители в Русе подкрепят затварянето на детските градини
Повечето родители в Русе подкрепят затварянето на детските градини