НОВИНИ

Лъчезар Коцев: Успехът на 3х3 може да се сравни с класиране на всеки друг национален отбор на европейско

лъчезар коцев успехът 3х3 сравни класиране всеки друг национален отбор европейско
Снимка: БФ баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 08.08.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Националните ни отбори по баскетбол на 3х3 при 17-годишните се представиха повече от достойно на квалификациите за FIBA Europe cup 2023. Момичетата постигнаха голям успех и се класираха за финалния турнир през есента, докато драматична загуба в един от мачовете попречи на момчетата също да излязат от групата си.

В интервю за официалния сайт на Българска федерация баскетбол треньорът на отборите ни Лъчезар Коцев сподели и впечатленията си от турнира в Солнок.

- Каква е оценката Ви за представянето на отборите ни в квалификациите?

- И на двата отбора поставям повече от добра оценка. При момичетата тя трябва да е по-висока, но искам да отлича и момчетата, които показаха огромен потенциал и една точка ги остави извън елиминациите и продължаването в турнира.

- Колко голям успех е класирането на момичетата за финалния турнир?

- Този успех може да се сравни с класиране на който и да е друг национален отбор за Европейско първенство. Изключително силни отбори. В течението на турнира да отстраниш домакина и Словения, да показваш може би най-красивата игра, е нещо, с което трябва да се гордеем.

- Момчетата допуснаха две загуби, но едната от тях бе едва с точка разлика. Какви са впечатленията Ви от работата с тях?

- Повечето колеги на квалификацията ме поздравиха за усилието и показаното от нашите отбори. Тези момчета са изключително интересни състезатели с голям потенциал за развитие. Високи състезатели, с отлични баскетболни качества, много трудолюбиви и всеотдайни. Може би тук трябва да споделя, че работата ми с тези деца ме зареди и накара да се чувствам усмихнат и с положително настроение, дори и в най-тежките оспорваните и напрегнати моменти.

- Какво е мнението Ви за конкуренцията в Солнок?

- Имаше много силни и подготвени отбори. Повечето са имали продължителна подготовка за тези турнири. Използваха прийоми в защита и нападение, на които трябваше бързо да реагираме и противодействаме. Високи и здрави момичетата и момчета, играещи бърз и атрактивен баскетбол. Повече от достойно беше, че нашите отбори изглеждаха по този начин.

- В световен мащаб баскетболът 3х3 добива все по-голяма популярност. Колко голям е потенциалът за по-сериозно развитие на този спорт и в България?

- Това, което видях, надскочи очакванията ми. Бяха приготвени два корта за игра на открито. За съжаление, въпреки че бяхме подготвени за игра навън, поради метеорологични условия играхме в зала. Имаше над 70 човека помощен персонал, камери с коментар на живо предаване, музика и невероятна атмосфера във всяка една среща, храна и възстановяване за всеки отбор. Не бива да забравяме, че този спорт набира огромна популярност в целия свят и е олимпийски. Мисля, че има база развитие в нашата страна и тук трябва да благодаря на хората, които се състезават и организират 3х3 в България, за помощта и правилните насоки от тяхна страна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният тим на Берое привлече Николай Николов
Баскетболният тим на Берое привлече Николай Николов
Борислав Крачанов: С всеки изминал мач играем по-силно
Борислав Крачанов: С всеки изминал мач играем по-силно