НОВИНИ

Лавинна обстановка в района над Банско и днес

висока лавинна опасност заради силния вятър планините
bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 26.03.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Лавинната опасност в района над Банско е значителна и днес, предупреждават от Българска Лавинна Асоциация.

Опасността от лавини е значителна, от трета степен за алпийския пояс, а за преходния и горския пояс опасността е от втора степен.

Лавини от типа „снежни дъски“ в района са паднали вчера, заради навяванията от предходното денонощие. Те са били с размери от 1 до 2 и половина метра.

През днешния ден се очаква плавно затопляне и интензивно слънцегреене. Температурите обаче се очаква да останат под нулата.

Заради това се очаква стабилността на снежната покривка да не се промени спрямо вчера. На изолирани локации с източни и североизточни изложения в алпийския пояс се очаква да има още останали снежни дъски от навят сняг.

По-притеснителното предвид предстоящото затопляне през уикенда е наличието на дебела ледена кора от сухия период преди последните бури с дебелина между 30 см и 50 см в горския, както и в преходния пояс.

На 2000 метра надморска височина тази кора се намира на около 50 см под повърхността и е започнала да "изгнива", това означава, че е пълна е с фасетирали кристали, които са силно податливи на натоварване и колабират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Димов: Трябва да забравим този мач
Даниел Димов: Трябва да забравим този мач
Георги Костадинов: Показахме, че можем да играем добър футбол
Георги Костадинов: Показахме, че можем да играем добър футбол