НОВИНИ

Лечението на сърдечно-съдовите заболявания не се покрива изцяло от НЗОК

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Над 300 медици се събраха в Пловдив. Фокусът им - лечението на сърдечната недостатъчност. Там стана ясно, че България е на шесто място в Европа по брой кардиолози на глава от населението, а специалистите ни са на най-високо ниво.

У нас се прилагат всички високотехнологични и медикаментозни новости в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, но специалистите често срещат пенсионери и социално слаби, които спират лечението си, защото в България цените на лекарствата са много високи. Затова медиците настояват Здравната каса да покрива на 100% терапията.

"От 50 до 100 лева на месец на пациент ще бъдат напълно достатъчни за осигуряване на лекарствата за лечение на сърдечно-съдовите заболявания", заяви проф. Федя Николов, началник на Кардиологичната клиника към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Сърдечната недостатъчност е последният етап в развитието на кардио заболяванията.

"Освен че има огромно епидемиологично значение, тъй като броят на болните със сърдечна недостатъчност се увеличава постоянно, ние имаме и много новости, свързани с възможностите за лечение и повлияване на прогнозата на тези пациенти", допълни проф. Мария Токмакова, Кардиологична клиника УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

"Съветът ми е, че по принцип е добре всеки да мисли и да се грижи за здравето си и да се обръща към компетентните лекари за това, а не към интернет", каза още проф. Пламен Гацов, Дружество на кардиолозите в България.

В двудневния форум участват авторитетни лектори от САЩ и Германия.

Автор: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велообиколка на планина Беласица стимулира спорта на открито
Велообиколка на планина Беласица стимулира спорта на открито
Тодор Михалев не влезе във финала на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Тодор Михалев не влезе във финала на Световната купа по модерен петобой в Анкара