НОВИНИ

Последно сбогом с големия актьор Борис Луканов

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 02.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес изпратихме в последния му път големия ни актьор Борис Луканов. За таланта и човечността му напомниха колегите, приятелите и близките му.

Борис Луканов оставя след себе си десетки забележителни роли в киното и театъра. На поклонението в Народния театър колеги и близки почетоха живота и творчеството на великия актьор.

БНТ почита паметта на големия актьор Борис Луканов

Той участва в 48 игрални филма. Най-запомнящите му превъплъщения са професор Александър Цанков във филма "По дирята на безследно изчезналите", доктор Александър Пеев в "Сами сред вълци", Гьорче Петров в "Мера според мера" и Стефан Стамболов в "Мечтатели".

"Той играеше великолепно в една моя постановка "Иванов" на Чехов. Там играеше Графа. Това са ми най-силните чувства към него. Тази връзка тогава се засили много. Аз го знам от ученик, аз съм от Варна. Там играеше в театъра и след това дойде в Народния. Бурето ми липсва отвсякъде. И служебно, и човешки", заяви Стефан Мавродиев, актьор и режисьор.

В киното Борис Луканов си партнира с Майкъл Куин и Кристоф Ламбер. Колегите и близките му помнят любимата му реплика "Играе ми се!", която повтаря до последно. За цялостното си творчество през 2016 година актьорът получава "Аскеер".

"Много го биваше като артист и много страховити роли остави в киното, в театъра. Бог да го прости. Да му ръкопляскаме за последно", допълни актьорът Васил Банов.

В кариерата си като театрален актьор участва в класики като "Чайка" на Чехов, "Мизантроп" на Молиер и "Бурята" на Шекспир. Борис Луканов оставя след себе си огромно творчество и спомена за любовта му към киното.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна е домакин на международен турнир по плажен футбол
Варна е домакин на международен турнир по плажен футбол
Българската федерация по спортна гимнастика награди кмета на Варна Иван Портних
Българската федерация по спортна гимнастика награди кмета на Варна Иван Портних