НОВИНИ

От престъпници - в патриоти: Как войната промени мафиите в Украйна и Русия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:04, 02.06.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Войната е променила подземния свят в Украйна и Русия. Разрушила е дълбоките връзки между украински и руски престъпници - това разкри украински контрабандист пред екип на Франс прес. Според Европол престъпници от Русия и Украйна продължават да поддържат връзки, но извън териториите на двете страни. За войната и преобразените мафии на Украйна и Русия разказва Биляна Бонева.

Кирим - така иска да бъде наричан. Съгласява се да говори за украинския подземен свят, само ако не бъде разкрито истинското му име. На 59 години е. Трафикант е от Одеса.

"По-голямата част от украинските престъпници застанаха на страната на Украйна. Във войната те подкрепят украинците".

След рухването на Съветския съюз, руснаци и украинци създават мощна престъпна мрежа от канали за наркотици, хора, оръжия. Тя била най-мощната в Европа, разказва Кирим. С избухването на войната, обаче, всичко се променило. Дори престъпниците станали патриоти, независимо, че Кодексът им забранява сътрудничество с държавата.

"Много от старите престъпници започнаха да даряват средства за украинската армия. Помогат с каквото могат на украинските военни".

Кирим също е патриот.

"Прекъснах връзките с хората, които бяха проруски настроени. Те не се промениха, продължават да подкрепят Русия. Има, обаче, и много хора, с които имам бизнес отношения, които са руснаци, но те разбират всичко и подкрепят Украйна. Те псуват Русия".

Мафията никога не разчита на един канал. Прекъсването на един не означава спиране на престъпната дейност, обясняват от Европол.

"От началото на войната печалбата намаля с около 50 процента. Усеща се доста. Организираните групи, които контролираха големия бизнес, го усетиха най-силно. Въпреки това, всичко продължава. Одеса си е Одеса".

Заради войната много престъпни групи напуснали Русия и Украйна, твърдят от Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност. Преместили са бизнеса си в Централна Азия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият парламент на Турция - депутатите положиха клетва
Новият парламент на Турция - депутатите положиха клетва
Жители на Малко Белово излязоха на протест срещу изграждането на соларен парк
Жители на Малко Белово излязоха на протест срещу изграждането на соларен парк