НОВИНИ

Денков и Габриел обявиха окончателния състав на кабинета, ще върнат мандата изпълнен

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 02.06.2023 (обновена)
15568
Чете се за: 09:50 мин.
Политика
Слушай новината
  • В петия ден след като получиха мандата, ПП-ДБ успяха да се разберат с ГЕРБ-СДС за бъдещо правителство.

  • Днес, след дълги преговори с ДПС, те осигуриха и подкрепа за конституционни промени.

  • В понеделник в 11 часа, Николай Денков ще върне на президента папка с имена и структура на правителството.

Вижте подробности в прякото включване на Александър Марков

След преговорите днес Николай Денков и Мария Габриел декларираха, че ще застанат зад всеки служител в администрацията и ще работят за подобряване на качеството ѝ. Важно уверение, след като стана ясно от записа от заседанието на ПП, че са обсъждали чистка в администрацията.

7 приоритета пред бъдещия кабинет: Вижте декларацията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет, това е окончателният списък. Днес проведохме разговори и преговори как да осигурим мнозинство за осъществяване на конституционната реформа. Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо да разберем дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа. В понеделник в 11 часа връщаме мандата", заяви акад. Николай Денков.

Бел. ред. - Минути след брифинга на Мария Габриел и Николай Денков, от Президентството изпратиха официално съобщение до медиите, с което потвърдиха, че Румен Радев ще приеме кандидата за премиер на ПП-ДБ в понеделник, в 11 часа.

Само една е промяната в кабинета от разпространения вчера списък - министър на правосъдието ще бъде не Емил Дечев, а Атанас Славов - депутат от "Демократична България", участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г.

Ето и пълния списък на кабинета:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца. Академик, професор в Софийския университет, министър на образованието в служебните кабинети на Огнян Герджиков и Стефан Янев и редовния на Кирил Петков.

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. От 2017 г. тя е български еврокомисар по цифрова икономика, общество и иновации. Подаде оставка, когато беше номинирана за премиер с първия мандат.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи. В момента той е директор на ГДБОП, назначен на длъжността по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър.

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Бивш ресорен министър през 2013 г. в кабинета на Марин Райков. Бил е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО.

Асен Василев – министър на финансите*. Василев беше министър в кабинета "Петков", влиза в управлението като служебен министър на енергетиката в кабинета на Марин Райков.

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията. От 2022 г. ръководи Българската агенция за инвестиции, назначен на поста от Даниел Лорер.

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Бил е заместник-министър на финансите при Асен Василев.

Румен Радев - министър на енергетиката. В момента Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа. Тя е била директор на компанията "Джуниър Ачийвмънт България" и миналата година беше номинирана за същия пост в кабинета на Николай Габровски.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Той е писател и журналист, бил е ресорен министър в служебното правителство на Марин Райков.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той е съосновател на голяма фирма за месни деликатеси.

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика. Шалпатова е изпълнителен директор на фондация "За нашите деца".

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката. Цоков е на ръководен пост в Пловдивския университет.

Кръстю Кръстев – министър на културата. Той е директор на Драматичния театър в Пловдив.

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Рали шампион и бивш кандидат-депутат от "Продължаваме промяната". По време на кабинета "Петков" беше зам.-председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", откъдето напусна с аргумента, че е видял безхаберие.

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Гвоздейков беше директор на държавното дружество "България хели мед сървиз", което трябваше да организира система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър, докато начело на ведомството беше Божидар Божанов от ДБ.

Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е част от Националния съвет на "Зелено движение". Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г.

*Бел. ред. - Първоначално на пресконференцията Николай Денков съобщи, че Асен Василев ще бъде вицепремиер по еврофонодвете, по-късно обаче беше уточнено, че е допуснал грешка при изчитането на списъка.

Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, заяви Мария Габриел.

"Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната. Имаме обща декларация с акад. Денков, че всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни, работещи ефективно и професионално в интерес на гражданите и бизнеса. Заставаме зад всеки един служител в администрацията, ще работим за подобряване на качеството на публичната администрация", каза Мария Габриел.

По думите ѝ общата програма предвижда да се работи върху следните приоритети - приемане на законопроекти с ключови реформи, прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на възможност за напрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка, гарантиране на качествени услуги за гражданите и фирмите, генериращи икономически растеж.

"Ще бъде много трудно, но сме убедени, че тази крачка е полезна за България. Без бюджет следващите месеци ще са изключително тежки. Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени, с които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата ще си подадем оставката, защото смисълът от това правителство е парламентът да може да работи", добави Николай Денков.

Поясни, че е обсъдено как трябва да се подготвят съответните промени в Конституцията, как трябва да се подходи към всички други важни задачи, включително за смяната на регулаторите.

"Ясно беше казано, че всичко ще се случва публично, така че да няма скрити договорки", заяви Николай Денков.

Карадайъ: Няма да пречим да се състави кабинет

Днес беше затвърден принципът за това да има ясен механизъм за обсъждане на кандидатурите за регулаторите, посочи Мария Габриел.

"Много дълги бяха разговорите, преговорите - изключително тежки. Радвам се, че бяхме водени от това човекът, който наистина ще бъде на тази позиция, да е много ясно изразен със своята експертиза, на когото обществото да има доверие, че целите и амбициите ще бъдат реализирани", каза още Мария Габриел.

Денков: Проектокабинетът е насочен към повече експерти, съставът е консенсусен

Гледайте тук или на страницата ни във Фейсбук

По-рано академик Николай Денков заяви, че съставът на Министерския съвет е бил приет вчера на всички национални съвети на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров и Симон Антони Иванов приключиха участието си на турнира по тенис в Констанца
Пьотр Нестеров и Симон Антони Иванов приключиха участието си на турнира по тенис в Констанца
Николай Неделчев отпадна на полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис
Николай Неделчев отпадна на полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис