НОВИНИ

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са събрали мнозинство за конституционна реформа

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:29, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ успяха да се разберат с ГЕРБ-СДС за кабинет с втория мандат. Междувременно обаче стана ясно, че след дълги преговори с ДПС те са осигурили и подкрепа за конституционни промени.

"Имаме мнозинство за констиуционни реформи" , каза Мария Габриел след обявяването на официалния състав на кабинета. Тя благодари на ПП-ДБ и ДПС за това, че са сложили интересите на гражданите над партийните.

"Проведохме разговори за това как трябва да се осъществи конституционна реформа. Стана ясно, че само с промени в законите няма как да бъде извършен целият процес, затова беше важно да видим дали можем да осигуим подкрепата на 160 депутати", посочи Николай Денков.

Обсъжданията между партиите са били за механизми, а не за скрити договорки, заяви той.

"Това, което обсъждахме, е как трябва да се подготвят съответните промени в Конституцията, как трябва да се подходи към всички други важни задачи, включително за смяната на регураторите. Ясно беше казано, че всичко ще се случва публично, така че да няма скрити договорки".

Днес беше затвърден принципът за това да има ясен механизъм за избора на кандидатури за регулаторите и те ще се обсъждат в Народното събрание, посочха двамата кандидат-премиери.

"Много дълги бяха разговорите, преговорите - изключително тежки. Радвам с, че бяхме водени от това човекът, който наистина ще бъде на тази позиция, да е много ясно изразен със своята експертиза, на когото общестото да има доверие, че целите и амбициите ще бъдат реализирани", каза Мария Габриел.

А ето как протекоха преговорите през деня:

Рано сутринта Николай Денков обясни, че промените в първоначалния списък за проектокабинета са се наложили, за да има повече експерти.

"Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане по-неутрален кабинетът. Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че, за да търсим парламентарно мнозинство, трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а да свърши работа. Всеки един от номинираните си тежи на мястото и ще може да свърши работата", каза Николай Денков.

Запитан дали си имат доверие с ГЕРБ, мандатоносителят отговори така:

"Истината е че си нямаме доверие, аз това, което виждам в разговорите с Мария Габриел е, че към нея мога да имам доверие. Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументите, когато аргументите са разумни. Тя казва "добре", в други случаи аз казвам добре, като ще видите, че съставът е консенсусен".

Малко по-късно двамата кандидат-премиери на ротационен принцип, придружени от ключови фигури на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влязоха в стаята на ДПС. След двучасовата среща със знакови лица от движението Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС няма да пречи за съставянето на кабинет.

"Говорихме за реформи в Конституцията. Имаме съгласие и реформите за Конституцията ще ги обсъждаме. Бяхме потърсени за подкрепа на конституционните реформи, които ние сме ги предложили преди една година и половина. Но за да се реализират се изисква парламентарно време. За да се случат реформите, ние няма да пречим да се състави кабинет", каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС не се отрече от думите си, че това правителство е порочна сватба.

"Надявам се да няма Рамбовци в това правителство", коментира той.

По-късно разговорите на Денков и Габриел, представителите на първата и втората коалиция и ДПС продължиха, но този път в кабинета на председателя на Народното събрание. Часове наред участници в разговорите влизаха и излизаха, без да коментират. Малко преди 17 часа совалките приключиха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА започва дисциплинарна процедура срещу Жозе Моуриньо след финала в Лига Европа
УЕФА започва дисциплинарна процедура срещу Жозе Моуриньо след финала в Лига Европа
Пьотр Нестеров и Симон Антони Иванов приключиха участието си на турнира по тенис в Констанца
Пьотр Нестеров и Симон Антони Иванов приключиха участието си на турнира по тенис в Констанца