НОВИНИ

Гешев поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 02.06.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Иван Гешев е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, съобщиха от прокуратурата.

Миналата седмица прокуратурата предложи на главния прокурор да внесе това искане заради досъдебното производство по случая "Барселонагейт". От държавното обвинение съобщиха, че са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари.

В мотивите на днешното искане се посочва, че е необходимо да бъдат извършени действия по разследването във връзка с "Барселонагейт", включително и привличане на Бойко Борисов в качеството на обвиняем. Тъй като той е действащ народен представител, това не може да стане без парламентът да глакува свалянето на имунитета му.

"Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Б.Б. по предложение на Софийската градска прокуратура,.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Б.Б. е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Б.Б".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Неделчев отпадна на полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис
Николай Неделчев отпадна на полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Тунис
Алберто Джулиани: Щастлив съм, че съм новият треньор на Хебър
Алберто Джулиани: Щастлив съм, че съм новият треньор на Хебър