НОВИНИ

НСлС беше извадена от прокуратурата, става независим орган

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:39, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Следствието се отделя от прокуратурата и отново става независимо - това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт. Спор в залата предизвика внасянето на предложения, които не са гласувани в правна комисия. Депутатите решиха още да се прекрати недовършената процедура за избор на нови членове на ВСС и тя да започне отново.

Промените, които отделят следствието от прокуратурата, бяха предложени като самостоятелен законопроект. Днес обаче в зала се реши те да бъдат разгледани като предложения между първо и второ четене на правителствения проект за промени в Закона за съдебната власт.

"Предложенията засягат, както може би разбрахте, възстановяване на независия статут на следствието. Изваждането му, образно казано, от йерархичната, методическа, организационна и евентуална друга зависимост от прокуратурата", коментира Петър Петров от "Възраждане".

Бойко Рашков отбеляза, че ще гласува по съвест и ще подкрепи предложените промени, въпреки че колегите му от "Продължаваме промяната" са били против текстовете да се обсъждат в зала.

"Трябва да имаме предвид, че сливането на следствието с прокуратурата стана през 2009 година. Искам да кажа - какво постигнахме тогава? Ние през 1989 получихме една съветска прокуратура, която заработи в новите демократични условия. Със сливането на следствените органи с прокуратурата направихме следствено-прокурорска съветска система", коментира Рашков.

Парламентът прие Нациналната следствена служба и следствените отдели към окръжните прокуратури да бъдат отделени от държавното обвинение. Националното следствие остава самостоятелно, а в областите градове се създават окръжни следствени служби. Гласуваните текстове предизвикаха напрежение в залата.

"Суетите се тук, на първия ред, връщате гласувания. Някой знае ли какво става в залата? Г-н Борисов, гледате в другата посока. Можете ли да излезете и да ни обясните каква съдебна реформа правите в момента", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Днес сме свидетели за пореден път как не трябва да се прави съдебна реформа. В течащата битка между главния прокурор и Борислав Боби Сарафов, ние правим следствието независимо днес, колеги", коментира депутатът Радостин Василев.

"Колеги, така не се прави. В момента ние между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в ЗСВ. Организационната структура на Нациналното следствие и производството по дисциплинарни наказания на съдиите, прокурорите и следователите", каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Предложенията дисциплинарни производства да могат да се образуват срещу тримата големи в съдебната власт бяха оттеглени. Приеха се обаче нови изисквания към членовете на ВСС, които се избират от парламента, както и разпоредба, която прекратява недовършената процедура за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTubeала

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Рибарски: Мотивира ни единствено нашата цел, противникът не ни интересува
Атанас Рибарски: Мотивира ни единствено нашата цел, противникът не ни интересува
Уругвай е на четвъртфинал на световното по футбол за младежи (ВИДЕО)
Уругвай е на четвъртфинал на световното по футбол за младежи (ВИДЕО)