НОВИНИ

Демерджиев: МВР установи дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:43, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Управлявани ли са добре парите за украинските бежанци? Едни и същи хора са били настанени по едно и също време в повече от един хотел, а някои дори не са идвали в България - тази картина описа днес в парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Над 50% са дублираните регистрации на украински бежанци в хотелите, заяви Демерджиев:

"Това означава, че по едно и също време, на едно и също място, един и същи човек се е намирал в повече от един хотел. Следващото, което ме шокира, е, че има настанени на места деца, които не са се родили към момента на настаняването им. При първата физическа проверка, която извършихме по хотелите, установихме приблизително 3 000 души по-малко от 12 000, които трябваше да се намират там".

Драгомир Петров - ИТН: Има ли основание да се търси персонална отговорност на Калина Константинова за откритите от Вас злоупотреби?

И министър Демерджиев, и Калина Константинова, която беше вицепремиер по ефективното управление в кабинета "Петков", заявиха, че разплащанията са ставали през министерството на туризма.

"Дори да има някакви разкрития и сигнали, злоупотреби, няма как това да има нищо общо с мен и тази координирана атака, която се опитва да бъде проведена срещу мен в последните няколко дни персонално. Винаги са се проверявали дублажи между хотели. Не мога да си представя формат, в който неродено дете е регистрирано някъде, защото то, ако няма карта за временна закрила и личен номер, не мога да си представя как се е направило разплащане", заяви Константинова.

От "Възраждане" смятат, че българският народ е ощетен.

"Над 740 милиона лева са откраднати. Тези, които дойдоха на власт с лозунга "нулева толерантност към корупцията", всъщност правителството на Кирил Петков може би дори е надминало по корупция предишните правителства", коментира Ангел Георгиев от "Възраждане".

"Няма подобно нещо като 740 милиона - какви са тия абсолютни нелепици" - отговори му Калина Константинова.

ГДБОП извършва проверка по темата с парите за бежанците. А министър Демерджиев е предал всички материали още преди седмица на прокуратурата.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Евтимов: Играчите трябва да се гордеят с това, което постигнаха тази година
Васил Евтимов: Играчите трябва да се гордеят с това, което постигнаха тази година
"Трипъл-дабъл" на Йокич помогна на Денвър да надвие Маями у дома на старта в битката за титлата в НБА
"Трипъл-дабъл" на Йокич помогна на Денвър да надвие Маями у дома на старта в битката за титлата в НБА