Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена

от БНТ
08:09, 02.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Тази година България има рекорден брой сини флагове по плажовете - 21. Това означава, че плажът е чист, водата е хубава. Това каза в "Денят започва" министърът на туризма Илин Димитров. Това лято няма да има почти никакво увеличение на плажните аксесоари. Очаква се туристите да получат по-добро качество на същата цена.

Ръстът на туристическите услуги у нас е около 30%, а в други държави между 40 и 70%, така че ние стоим добре като цена-качество, каза Димитров. Това лято очакваме и около 200 000 украински туристи, каза още той.

На шесто място сме по възстановяване на туризма в света и на десето по ръст на приходите от туризма.

"Справяме се много добре и трябва да имаме малко повече самочувствие, представяме добър продукт. Да, има места, където трябва да се подобри, но в основата гостите са доволни", каза Димитров.

Основен проблем при хотелиерите и ресторантьорите в момента е образованието и липсата на кадри.

Димитров заяви още, че България се връща във върховете на световния туризъм и доказателство за това е работната сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм към ООН, която се провежда у нас. Страната ни беше избрана за член на Изпълнителния съвет на световната организация по туризъм.

Сред присъстващите на сесията са министри и делегации от 40 държави. По данни на световната организация това е най-голямото събитие като брой министри в Комисия "Европа", което някога е правено.

Според Илин Димитров тази конференция се случва благодарение на усилията на трима министри на туризма.

"Върнахме се там, където ни е мястото - във върховете на световния туризъм", каза той.

По думите му Световната организация по туризъм към ООН определя трендовете в туризма. Туризмът се възстановява и ние сме на първа линия, каза още министърът на туризма.

България поставя на картата балнео и СПА туризъма. Днес всичките министрите ще бъдат в Сапарева баня, където ще видят най-горещия ни гейзер. България наистина е лидер в това отношение, но това е сектор с нереализиран потенциал, каза Димитров.

България ще бъде също включена в насоките за инвестиране на чуждестранни компании. Искаме да привлечем и академия под егидата на Световната организация по туризъм.

Според Димитров туризмът е най-добрият посланик на мира и разбирателството и в тази връзка заяви, че работят много добре с министъра на туризма от РСМ.

"Ще обменим инфлуенсъри и журналисти и ще увеличим туристо потока от двете държави. Очакват се и общи винени маршрути", каза още Илин Димитров.

Как ще привличаме кадри и какво можем да подобрим в туризма - вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази вечер "В кадър": Гледайте филма "Среща в Банат"
Тази вечер "В кадър": Гледайте филма "Среща в Банат"
Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ
Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ