НОВИНИ

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите герои за свободата на България

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 02.06.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали в цялата страна, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица. Патрон на тържествата е президентът Румен Радев.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12:00 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

По повод 2 юни: Сиренната система ще бъде задействана в цялата страна точно в 12:00 часа

В родния град на Христо Ботев - Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на революционера. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

В София от 11.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг
Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг
Костюми и ръкописи на Фреди Меркюри ще бъдат продадени на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)
Костюми и ръкописи на Фреди Меркюри ще бъдат продадени на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)