НОВИНИ

Изложба за Перперикон откриха в Европейския парламент

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:23, 01.06.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Археологът проф. Николай Овчаров откри в ЕП в Брюксел изложба, посветена на скалния град Перперикон. Инициативата е на евродепутата Искра Михайлова и цели да покаже българското културно наследство в светлината на новата инициатива "Европейски Баухаус".

Изложбата включва четириметров макет на скалния град и снимки от комплекса и Източните Родопи. На откриването присъстваха български и чужди евродепутати, кметът на Кърджали Хасан Азис и директорът на Историческия музей в града Даниела Коджаманова. Според Хасан Азис Перперикон е визитната картичка на България в Европа.

"Нищо по-добро не може да се покаже от България, нейното културно наследство не само към нашите евродепутати а към всички европейци бих казал, моят апел е да направим така, че да имаме един град , който е бил уникален през античността и Средновековието да блесне отново в цялата си светлина. Ние сме направили много,24 години вече разкопки, но ни трябва още 3-4 години, за да бъде той напълно завършен.Благодарение на европейските проекти той добива своя блясък и своя вид , защото това са много пари. Парите за разкопки са по-малко от парите, които са необходими за консервация и реставрация , но ние ги печелим благодарение на община Кърджали", каза проф. Николай Овчаров на откриването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Калофер започнаха проявите в памет на Христо Ботев
В Калофер започнаха проявите в памет на Христо Ботев
Обрат: Бензема намекна, че ще остане в Реал Мадрид
Обрат: Бензема намекна, че ще остане в Реал Мадрид