НОВИНИ

33% от българските деца живеят в риск от бедност

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:33, 01.06.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тревожни данни бяха изнесени в Деня на детето. Изследване на УНИЦЕФ показва, че около 40 милиона деца от децата в Европа и Централна Азия живеят в риск от бедност. България е в топ 3 на страните в Европейския съюз с най-висок дял - 33%.

Ромската махала на квартал "Меден рудник". Домът на Силвия - диагностицирана с детска церебрална парализа.

"Детето не вървеше, цял ден в количка, пълзеше и аз много се притеснявах, много плачех", разказва майката Зюмбюла.

Но след близо година и половина прегледи, подкрепа, помощ и рехабилитации, благодарение на мобилния екип към Центъра за обществена подкрепа в Бургас и УНИЦЕФ, Силвия прави първите си крачки.

Майката на Силвия е самотен родител с 5 деца. Никога през живота си не е напускала гетото, страхувала се да потърси помощ извън общността си.

Затова мобилният екип ѝ помогнал - информирал я за здравните и образователните услуги, които може да ползва, за необходимостта от специализиран лекарски преглед за нейното дете.

"Случаят на Силвето е един емблематичен случай за това как едно дете, което има изоставане в развитието стига до системата за закрила и социалните услуги години по-рано, отколкото реално системата би го открила", заяви Мария Атанасова, директор на Центъра за обществена подкрепа-Бургас.

"Специално се фокусираме върху това да извадим най-бедните и най-уязвимите деца от капана на бедността, като им осигурим по-добър достъп до услуги, до образование. Ще се постараем да направим всичко възможно да ги защитим", добави Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

По данни на НСИ 8 от 10 деца, чиито родители са с начално или без образование, живеят в бедност.

"Тези данни ние ги публикувахме сега, те трябва да бъдат използвани от тези, които вземат управленските решения в страната и да могат да се използват в разработването на политики, стъпвайки върху реални данни", каза още доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ.

От УНИЦЕФ напомнят, че бедността при децата е проблем, който не трябва да бъде неглижиран, тъй като може да окаже дълготрайни последици върху развитието им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приказен уличен парад зарадва децата във Варна
Приказен уличен парад зарадва децата във Варна
Станислав Генчев: След последния ни мач ще разберем за бъдещето ми
Станислав Генчев: След последния ни мач ще разберем за бъдещето ми