НОВИНИ

Поредна атака над Киев - властите разследват защо е било заключено бомбоубежище

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Трима цивилни, сред които едно дете, загинаха при руска въздушна атака в Киев. А при украинска атака срещу граничещата с Украйна Белогородска област има 8 ранени, по информация на местните власти.

Украинските сили съобщават, че в последното денонощие са прихванали 10 ракети.

Тази нощ системите за въздушна тревога се включиха в 2:53 сутринта местно време. Последваха много, много силни експлозии в 2:59. Киев беше подложен на въздушна атака за 18-и път само за месец. Очевидно това е отмъщение за скорошната атака с дрон срещу руската столица Москва.

"При сутрешната атака, в Деня на детето, трима души бяха убити, сред които дете. Детска площадка беше разрушена, нанесени са щети на две училища, както и на жилищна сграда в близост", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Името ѝ беше Виктория. В деня, когато Украйна трябваше да празнува защитата на децата, 11-годишната Виктория загина заедно с майка си в 3 ч. сутринта в детската болница.

Балистична ракета удари клиниката. Още по-трагичното е, че когато са се опитали да се спасят в бомбоубежището то е било заключено. Кметът на Киев Виталий Кличко каза за БНТ, че разследването на причините защо бомбоубежището е било заключено продължава.

"Чухме сирената и хукнахме към убежището. Имаше много жени и деца. Детенцето ми се спаси, но съпругата ми загина. Бях ги оставил само за малко - да помоля да отворят вратата на убежището. Тогава се е случило", допълни Ярослав, жител на Киев.

"Спяхме вкъщи, когато чухме силна експлозия. Опитахме се да се скрием в убежището в болницата, в близост до дома ми, но то беше заключено. Хората се опитваха да влязат вътре. След две минути на това място паднаха ракетите. Казаха, че са балистични ракети", разказва Максим.

Бруно Бекман: Знае ли се дали е заради противовъздушната отбрана или заради ракета?

"Никога не се знае със сигурност. Но разбира се ние предполагаме, че вероятно причината е нашата ПВО система. Но наистина не можем да сме сигурни", каза още Даша, жителка на Киев.

Всеки път щом се чуе сирена метрото в Киев спира и се превръща в бомбоубежище. За 463-и ден от началото на конфликта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати обвиниха президента Радев в дестабилизация на България
Евродепутати обвиниха президента Радев в дестабилизация на България
Григор Димитров ще играе срещу германеца Даниел Алтмайер в третия кръг на "Ролан Гарос"
Григор Димитров ще играе срещу германеца Даниел Алтмайер в третия кръг на "Ролан Гарос"