НОВИНИ

ВСС с първо заседание за предсрочното освобждаване на Иван Гешев (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:21, 01.06.2023
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Започна процедурата по поисканото предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Обвинител номер едно не са яви на заседанието на ВСС и поиска чрез адвоката си отлагане и спиране на процедурата.

На 12 май шестима членове на прокурорската колегия внесоха предложение за освобождаването на Гешев с аргумента, че е нарушил служебните си задължения. Според тях това е станало, като е наредил на заместник-директора на следствието Ясен Тодоров да заведе израелски специалист по контратероризъм на мястото на атентата срещу него. По случая беше решено да бъдат разпитани Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и израелският специалист.

Заседанието на магистратите премина в отсъствието на Иван Гешев, който по това време участваше в международна конференция в Бургас. Чрез адвоката си той поиска отлагане на заседанието. Защитникът му също отсъстваше по здравословни причини. Искането беше отхвърлено с 14 на 9 гласа.

Отхвърлено беше и искането на защитата производството да бъде спряно, тъй като има отправено запитване до Кониституционния съд дали настоящият съдебен съвет с изтекъл мандат може да взима легитимни решения.

"Струва ми се, че днешната молба за спиране на производството беше несъстоятелна", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

В Бургас Гешев отказа да отговаря на въпроси. Според него за двама от подписалите искането за предсрочното освобождаване членове от прокурарската колегия Йордан Стоев и Георги Кузманов, са налице доказателства, че се са подписали Предложението под упражнено върху тях неправомерно въздействие от трети лица.

На заседанието стана ясно, че обвинител номер 1 е изпратил искане за събиране на доказателства с 11 пункта по случая с участието на израелски експерт по тероризъм, допуснат при огледите след опита за атентат. Гешев твърди , че не е извършил каквото и да било нарушение на служебните си задължения, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

Главният прокурор поиска да бъдат изслушани ръкводителите на националното следствие - Борсилав Сарафов и Ясен Тодоров, както и експерта по тероризъм от Израел. Приложени бяха и няколко публикации в медиите във връзка с твърденията му за предубеденост и пристрастност на членовете на ВСС, отправили предложението за отстраняването му от поста. Относно думите "политически боклук" Гешев твърди, че предложението е подписано под натиск от някои от членовете на прокурорската колегия.

"Считам, че предложението е недопустимо, тъй като същото е подадено от четирима изборни членове от състава на ВСС, чийто петгодишен мандат е изтекъл към датата на подаването му."

"По отношение на двама от подписалите го членове от прокурарската колегия на ВСС, а именно г-н Йордан Стоев и г-н Георги Кузманов, са налице доказателства, че същите са подписали Предложението под упражнено върху тях неправомерно въздействие от трети лица".

Двамата магистрати не коментираха твърденията след края на заседанието, а Гешев обяснява думите си за политическия боклук така:

"Употребеният от мен израз "политически боклук" е събирателно съществително, без каквато и да било конкретика. Представлява общо понятие с преносен, а не буквален смисъл, и е широко употребявано в ежедневието. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен срещу конкретни лица, ангажирани с политическа дейност, нито към конкретни представители на политически партии или представители на законодателната власт. Поради това двукратната употреба на този израз от моя страна не представлява и не би могла да представлява обидна квалификация към когото и да било. Изразът е лишен от персонална индивидуализация и е повече от ясно, че граматически е конструиран в единствено число и като събирателно съществително се използва за колективно, а не индивидуално назоваване".

По време на заседанието правосъдният министър Крум Зарков обяви, че е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. В новите текстове е записано, че обвинител №1 може да бъде освобождаван от поста си с най-малко 13 гласа, вместо досегашните 17.

"Това, че се атакува един закон, не спира неговото изпълнение. Той ще влезе в сила в началото на другата седмица. Да има заявка за неговото атакуване в КС. Ще видим дали ще се изпълни. От своя страна Министерството на правосъдието ще защитава законопроекта и пред Конституционния съд. Това няма да спре неговото приложение", заяви Зарков.

Той не се ангажира с прогноза след колко заседания ВСС ще стигне до гласуване по същество за прекратяване на мандата на Гешев.

"Скоростта, по която се движи процедурата и кога се стига до крайното решение в огромната си с степен зависи от желанието на мнозинството във ВСС", коментира Крум Зарков.

Това не е първият опит за отстраняването на Иван Гешев. Миналото лято след близо 14 часа дебати ВСС отказа да прекрати мандата на обвинител номер едно - с 16 против, а само два за.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: Списъкът на министрите в кабинета "Денков - Габриел"
Неофициално: Списъкът на министрите в кабинета "Денков - Габриел"
БОЕЦ представиха документи, свързани с делото КТБ
БОЕЦ представиха документи, свързани с делото КТБ