НОВИНИ

Денков: Има напредък в преговорите, имайте търпение

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:47, 01.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четвърти ден от взимането на втория мандат продължават преговорите за съставяне правителство. Номинираният за премиер от ПП-ДБ академик Николай Денков отбеляза напредък по състава на кабинета, но без да сподели подробности. Лидерът на ГЕРБ смята, че двамата ротационни премиери на евентуалния кабинет Николай Денков и Мария Габриел са близо до взимането на решение.

"Още не е приключил процесът, имаме напредък днес, имайте още малко търпение, напредваме", каза акад. Николай Денков след срещата между преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която продължи близо 4 часа.

Денков отрече слуховете, че МВР ще е министерство за ГЕРБ-СДС.

"Преговорите продължават днес, има напредък, докато няма всичко договорено, няма да обсъждам състав. Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ не е вярна, няма такова нещо, търсим човек, който да е експерт", каза Денков.

Николай Денков: Не е вярно, че МВР ще бъде на ГЕРБ, търсим експерт

На въпрос дали Асен Василев е спорна фигура, каза: "Зависи, от гледна точка на бюджета по-добър специалист от него не знам. Отново ще кажа, че няма никакви изгледи тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат. Напротив, бюджетът отново ще бъде нормален".

Даде да се разбере, че и той не е съгласен с думите на Асен Василев от записите по отношение на чистка в администрацията.

"Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на закони, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон", каза Денков.

Лидерът на ГЕРБ е оптимист за кабинет.

"Още преди изборите казах, че единственото добро е експертно, широко правителство. Ако не стане между първите две партии, Мария Габриел и Денков водят преговори. Мисля, че са много близко до взимане на решения, но все пак, докато всичко договорят, нищо не е договорено.

Експерти предлагали ли сте?

- Не, партията на промяната искат сами да си носят отговорност с включително и политически лица, ние с "Да, България" отговаряме на техните искания.

Бойко Борисов: Денков и Мария Габриел са близо до взимането на решение

Днес за първи път Николай Денков съобщи, че формацията търси подкрепата на ДПС, но по отношение на конституционната реформа и регулаторните органи, а не за кабинет.

Мандатът трябва да бъде върнат най-късно в понеделник.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на "Възраждане"
Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на "Възраждане"
Алберто Джулиани е новият старши треньор на волейболния Хебър Пазарджик
Алберто Джулиани е новият старши треньор на волейболния Хебър Пазарджик