НОВИНИ

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват украинските бежанци у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 01.06.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Намиране на жилище, ползване на здравни услуги, легализация на дипломите за завършено образование и валидиране на професионалните умения. Това са най-честите проблеми, с които се сблъскват украинските бежанци у нас. Това констатираха от Фондация "Стойна Кръстанова", след обстойно изследване.

"Има такова европейско решение на ЕК, което казва, че трябва да се валидират уменията, но в България този процес още не започнал от страна на МОН, което е отговорно за това. По този начин се оказва, че за хората е много трудно да заемат работа, която е на тяхното ниво на умния и знания, на професионална квалификация. Т.е това е една от трудностите, която създава възможност на хората да се реализират, а това което говорихме със специалистите от бюрото по труда, но също то е важно за хората, с които сме разговаряли – това е възможността за намирането на работа, тъй като именно този тип квалификация, която те не могат да признаят ги прави така, че те всъщност заемат много по-ниски позиции. А това не е добро, както за тях, така и за пазара на труда в България, защото той се нуждае от квалифицирани специалисти, така че това е един от проблемите, които трябва да намерят решение. Другият проблем, който е важен също това е проблема за използване на здравните услуги, много е трудно на украинските бежанци да си намерят лични лекари. Този проблем също вече започна да се урежда, но има дребни стъпки, които са важни, да кажем те все още не знаят как би трябвало да имат ТЕЛК т.е. дали това е ТЕЛК, който те са придобили в Украйна или не – това беше затруднение при тях, но РЗИ, обърнахме се към тях и те си казаха всичките стъпки, те имат всички права както българските граждани, така че ние това, което ще направим е да им покажем тези стъпки, за да се чувстват те сигурни и уверени в това, което правят", каза д-р Красимира Кръстанова от фондацията.

Имаме нужда от повече разбиране, споделя Лана Петкова - украинка, живееща в България:

"Какво трябва да се направи – ако имам тази платформа да се обърна към вашите зрители, бих казала повече разбиране. Разберете наистина, че огромно количество украински бежанци не са тук доброволно, а просто защото ежедневно в моя град, аз съм от Харков, има въздушни тревоги, това е реална опасност за децата, за тяхната психика, за тяхното здраве, знам за какво говоря и всичко друго е без значение. Трябва да има съпричастност , трябва да има разбиране и ако не може да помогнете, поне да разберете колкото е дълбока болката. Всъщност последната година показа, че са много продуктивни и полезни, особено фондацията на Наталия Елис, тази фондация, която днес имаме честта да презентираме, защото най-важното нещо е информация и когато хората са информирани, знаят своите права, знаят къде да се обърнат и какво да направят, имат място, където могат да пренощуват, да ги нахранят, да получават необходимото – това е безценно и последната година го доказа. Пловдив печели изключително ефикасно, голяма заслуга в община Пловдив и кметството, така че всичко заедно направиха чудеса", обясни Лана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберто Джулиани е новият старши треньор на волейболния Хебър Пазарджик
Алберто Джулиани е новият старши треньор на волейболния Хебър Пазарджик
Виктория Томова отпадна в първия кръг при дебюта си на двойки на "Ролан Гарос"
Виктория Томова отпадна в първия кръг при дебюта си на двойки на "Ролан Гарос"