НОВИНИ

Пленумът на ВСС прие да разгледа предсрочното освобождаване на Гешев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 01.06.2023 (обновена)
7564
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Със 17 гласа "за" Пленумът на Висшия съдебен съвет прие да разгледа предсрочното освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Р България Иван Гешев, за тежко нарушение на служебните задължения.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи, че е постъпила молба от адвокат Радостина Томова, която представлява главния прокурор Иван Гешев, за отлагане на заседанието и за насрочване на нова дата, тъй като Гешев участва в международна конференция, а тя има заболяване, поради което не може да присъства, за което е предоставила амбулаторен лист.

При гласуване беше решено, че днешното заседание на ВСС няма да бъде отложено.

Междувременно Гешев внесе искане в Конституционния съд с питане дали ВСС, който е с изтекъл мандат може да освобождава от длъжност главния прокурор.

Същевременно главният прокурор изпрати становище до Висшия съдебен съвет:

"Считам, че предложението е недопустимо, тъй като същото е подадено от четирима изборни членове от състава на ВСС, чиито петгодишен мандат е изтекъл към датата на подаването му".

"По отношение на двама от подписалите го членове от прокурорската колегия на ВСС, а именно г-н Йордан Стоев и г-н Георги Кузманов, са налице доказателства, че същите са подписали Предложението под упражнено върху тях неправомерно въздействие от трети лица".

"В случай, че приемете депозираното пред вас Предложение за допустимо, заявявам, че считам същото за неоснователно поради липсата на извършени от мен действия, с които да съм нарушил цитираните в Предложението принципи и норми на Кодеска за етично поведение на българските магистрати, което да е довело до накърняване на престижа на съдебната власт".

Цялото становище на Гешев вижте ТУК.

Гледайте заседанието на ВВС ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Налице са атаки срещу парламентарната република
Кирил Петков: Налице са атаки срещу парламентарната република
Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение
Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение