НОВИНИ

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:21, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Според президента Румен Радев изтеклите записи от Националния съвет на ПП ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. По думите му, "целувката между Борисов и Петков" няма да доведе до нещо друго, освен отвращение. Президентът направи този коментар преди участието си в срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

На фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката, в свързаността, в бъдещето на нашия континент, важна тема в моите разговори ще бъде и въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на "Продължаваме Промяната" и последвалите самопризнания на лидерите. Тези събития ни отдалечават с огромни крачки от Европа. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в Молдова, където присъства на срещата на върха на Европейската политическа общност.

"Като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика и всъщност тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм. Като заявка за тежки закононарушения, за чистки, подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна и всичко това дискредитира европейски лидери. Европейската преса гърми с негативни коментари за България. Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна", заяви Радев.

Според него, въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава.

По отношение на преговорите за съставяне на кабинет, Радев каза, че България трябва да има редовно правителство. Твърди, че то трябва да бъде нормално, да почива на ясни, демократични принципи и най-вече - да работни за България.

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения", посочи президентът.

Вижте целия коментар на президента Румен Радев:

Румен Радев проведе среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на разговора българският президент постави въпроса за ключовата роля на ЕП за отстояване на европейските ценности и демокрацията при оценката на напредъка на Западните Балкани по европейския им път. Според Румен Радев са недопустими опитите за намеса за промяна на съдържанието на документи, изготвяни от европейски институции, включително и ЕП, оказван от държави, които са кандидати за членство в ЕС.

Румен Радев изрази признателност за своевременната реакция и решителната подкрепа за българския евродепутат, на когото му бе отказан достъп в Република Северна Македония в началото на май т.г. Президентът Радев подчерта, че този акт е в противоречие с европейските принципи и демонстрира неуважение към представител на институция на ЕС. Държавният глава заяви още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските отношения.

Като особено тревожно развитие на ситуацията в РСМ президентът открои публичните изявления на висши представители на държавата за изготвяните „черни списъци“ за български граждани, включително политици, на които се отказва достъп до територията на РСМ. Този подход демонстрира непреодоляното наследство от тоталитарното минало и разкрива необходимостта от съществени реформи в страната за преодоляването му.

_________________________________________________________________________________________________

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Молдова разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на ЕК по Върховенство на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли.

Румен Радев изрази надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия и припомни, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген. Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Радев напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

_________________________________________________________________________________________________

Последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество по линия на борбата с нелегалната миграция и съпътстващата организирана престъпност обсъдиха на среща днес президентът на България Румен Радев и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът се проведе в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, която събира днес в Молдова лидери от цяла Европа.

снимки: Президентство

Президентът Румен Радев и премиерът Риши Сунак потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик. Двамата лидери потвърдиха необходимостта от солидарност, многонационални решения, както и да работят заедно за защита на европейските граници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова стартира в квалификациите на „Ролан Гарос“
Йоана Константинова стартира в квалификациите на „Ролан Гарос“
България загуби от Доминиканската република втория си мач от Лигата на нациите за жени
България загуби от Доминиканската република втория си мач от Лигата на нациите за жени