НОВИНИ

Бюджетната комисия прие ново удължаване на бюджета от 2022 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:10, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетната комисия към парламента одобри удължаване на бюджета до приемането на нов. Нито един депутат не гласува против текстовете на министерството на финансите. Удължаването предвижда увеличаване на пенсиите от юли, както и гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет за 2023 година. Каква беше реакцията на общините, синдикатите и работодателите вижте.

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не ги загубим. В сумата са включени плащания по приключилите оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост. Отделно, допълнителни разходи в удължителния закон са заложени за спасяването на "Български пощи" и за нормалното функциониране на държавата. Министерството на финансите настоява да получи възможност да използва част от фискалния резерв в размер на приблизително 4 млрд. лева.

"Нямаме право на нов дълг, ако останат и не се приеме, с което се освобождават средства от фискалния резерв. Ние неминуемо ще влезем в даден момент в приоритизиране на разходите и няма да можем да изплащаме всичко", обясни служебният финансов министър Росица Велкова.

Между двете четения на законопроекта се очаква да бъдат приети предложения свързани с приемането на 4 млрд. лева неснижаем минимум в сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от министерството на финансите, както и предложения на общините с искания за по свободно използване на държавната субсидия заради предстоящите местни избори.

"Вероятността да бъдат приети общински бюджети все повече намалява и наистина са ни необходими достатъчно гъвкави текстове, за да работим в настоящите условия", каза Силвия Георгиев, изп. директор на НСОРБ.

Остро срещу поредното удължаване на бюджета се изказаха от бизнеса.

"Удължението на удължението ще бъде грешка, по този начин създаваме ужасен средносрочен проблем, който ще ни преследва с времето и проблеимте, които решаваме сега, ще ги видим в по-тежка форма в бъдеще", коментира Теодор Дечев от АИКБ.

От синдикатите бяха по-умерени, но също очакват да се приеме нов бюджет с по-голеим социални разходи.

"Очевидно целта на днешното заседание не е да намерим трайно решение на проблемите, целта е по някакъв начин да се закърпи положението - измежду две злини да изберем по-малката", смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

От фискалния съвет отбелязват, че към момента вече се наблюдава забавяне на приходите и ускоряване на разходите в бюджета, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева

"Бюджетът в момента определено има структурни проблеми и ще трябва да се взимат политически решения, които да бъдат поне в средносрочен план. Тоест проблемът дали искаме вдигане на данъци или ограничаване на разходи си стои", каза Любомир Дацов от фискалния съвет.

Очаква се удължаването на закона да бъде гласувано на първо четене в пленарна зала до една седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките ни по бокс с интензивна подготовка преди старта на европейските игри в Краков
Националките ни по бокс с интензивна подготовка преди старта на европейските игри в Краков
Близо 200 деца влязоха в съблекалнята на Лудогорец по повод 1 юни
Близо 200 деца влязоха в съблекалнята на Лудогорец по повод 1 юни