НОВИНИ

65.82 лв. е цената на газа за юни, реши КЕВР

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 01.06.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юни в размер на 65,82 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. юни. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 май включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за м. юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Утвърдената цена от 65,82 лв./MWh е с 15,2 % по-ниска от цената за м. май, която беше в размер на 77,55 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

Вижте цялото съобщение ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в Карлово заради разкопани улици от месеци за нов водопровод
Недоволство в Карлово заради разкопани улици от месеци за нов водопровод
Карим Бензема си тръгва от Реал Мадрид
Карим Бензема си тръгва от Реал Мадрид