НОВИНИ

Лекари рисуват в подкрепа на деца с онкологични заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Изявени български лекари, които работят в областта на медицинската онкология, даряват свои авторски картини в помощ на децата, които се лекуват в Клиниката по детска онкохематолигия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Благотворителната изложба е поредна инициатива на Медицинския университет в града, а целта е със събраните средства да усмихнат малките пациенти.

Пъстри багри, топли цветове и много позитивни емоции обединиха лекари от Пловдив и София с благотворителна цел.

Авторите на платната, по професия медици, които избраха днешния ден, за да покажат таланта си, споделят хуманността изразена като опит да усмихнат децата със здравословни проблеми.

В детската онкохематология в момента лекарите се грижат за 22 деца.

"Децата с онкологични заболявания прекарват много дълго време в болница. Ние се опитваме по всякакъв начин да им създадем почти домашна среда, почти семейно обгрижване и благотворителността помага много за това. Освен за битовите условия чрез благотворителни средства в отделението са закупени апаратура, консумативи, катетри, неща, които подобряват медицинските грижи", заяви проф. Мария Спасова.

В изложбата свои картини показва и проф. д-р Галина Куртева, един от големите авторитети в областта на медицинската онкология и химиотерапия.

"Подбрах картини, по-скоро тематични, да проговорят за това какво не сме направили, къде сме длъжници към тези малки същества", допълни проф. д-р Галина Куртева.

Оказва се, че изкуството не е чуждо и на научните работници. Лекарите тихо, но ежедневно се борят за всяка детска усмивка.

"За децата със здравословни проблеми - да мечтаят повече, да играят повече, за другото да се грижим ние. Винаги трябва да има надежда, че ще излязат от отделението и както ние им казваме ще ни забравят", каза още проф. д-р Галина Куртева.

Повечето от картините бяха откупени още днес. Изложбата може да бъде разгледана в Първи учебен корпус на Медицинския университет в Пловдив до 9 юни.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Словения
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Словения
Недоволство в Карлово заради разкопани улици от месеци за нов водопровод
Недоволство в Карлово заради разкопани улици от месеци за нов водопровод