НОВИНИ

Евродепутати обвиниха президента Радев в дестабилизация на България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:21, 01.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Български евродепутати критикуваха президента Радев, че се опитва да дестабилизира страната и да блокира опитите за създаване на правителство у нас. Това стана по време на дебат за външната намеса в демократичните процеси и изборите в Европейския съюз. Темата за изтеклите през последните дни записи у нас се пренесе и в Европейския парламент в Брюксел.

Европейският съюз търси начини за осветяване на външните влияния върху процесите в страните от ЕС. Това става ясно по време на дебата в Европарламента. Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова каза, че Брюксел ще се опита да направи прозрачна работата на чужди организации и на паричните им потоци.

В контекста на чуждите влияния българските евродепутати от групата на ЕНП Радан Кънев и Александър Йорданов разкритикуваха ролята на президента Румен Радев в опитите за формиране на правителство в България.

"Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаването на управление между първите две политически сили в държавата. Опит, в който очевидно участват, от една страна, организираната престъпност, от друга - компрометираната прокуратура, която е призвана да се бори с нея. От една страна - службите за сигурност, от друга - петата колона в българската политика, срещу която тези служби би трябвало да ни защитават. И всичко това се случва под егидата на българския президент и на ръководеното от него служебно правителство", коментира Радан Кънев - евродепутат от ДБ/EНП.

"Същевременно основна причина за политическата криза и дестабилизация в България през последните две години е руското проникване в българския политически, стопански и културен елит. В този момент българският президент се явява не обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България", добави Александър Йорданов - евродепутат от СДС/EНП.

Независим евродепутат от Хърватия разкритикува опитите за влияние на чужди страни в процесите в ЕС и даде за пример изтеклите записи в България. В началото на пленарната сесия евродепутатът от ДПС и групата Обнови Европа Илхан Кючюк цитира публикации във френската преса, свързани разговора между Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен.

Илхан Кючюк определи ставащото като поредния скандал, който, по думите му, "не се случва в Латинска Америка, а в европейска България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: След последния ни мач ще разберем за бъдещето ми
Станислав Генчев: След последния ни мач ще разберем за бъдещето ми
Поредна атака над Киев - властите разследват защо е било заключено бомбоубежище
Поредна атака над Киев - властите разследват защо е било заключено бомбоубежище