НОВИНИ

Напрежение в парламента: Защо се стигна до бой (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:45, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 08:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентарен ден извън всякакви норми и при пълна липса на уважение към институцията и гражданите - защо се биха депутатите и какво друго успяха или не успяха да свършат в този работен за Народното събрание ден.

Обиди и блъскане на ръба на боя в институцията парламент - така започна пленарният ден.

"Възраждане" нарекоха ПП-ДБ "представители на посолствата", ПП-ДБ нарекоха "Възраждане" "крайна популистка проруска партия". И това беше само началото. Останалите квалификации бяха обидни и прераснаха в сблъсък. Резултатът: Счупени очила и одрана буза.

И това се случва на 51-ия ден от началото на парламента, в който са внесени 109 законопроекта, бюджетът още не е влязъл в зала, а депутатите могат да се похвалят с приетия на второ четене механизъм за разследване на главния прокурор, който предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

Градусът на напрежението се повиши още след първия звънец и първата декларация на "Възраждане", с която атакуваха "Продължаваме промяната".

"Госпожи и господа, представители на посолството и посолствата, вие нямате морално право да бъдете тук в зала. Вашите съгласувания, които дори смеете да защитавате като позиция, са срамна страница в българската история и съвсем скоро ще видите преките последствия от това предателство", заяви Искра Михайлова от "Възраждане".

След думите на Искра Михайлова искри прехвърчаха по време на декларацията на Явор Божанов от ПП и пламна пожар.

"Една крайна популистка проруска партия иска да ни закара отново на избори. Те говореха за ваксини, излязоха ваксинирани. Говореха между другото и за меки китки, двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели и когато говорят за национални предатели трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

Блъскането беше съпроводено с обиди и плюене - буквално - и от двете страни. Наложи се председателят Росен Желязков и квесторите да разтървават депутатите. Последва кой, какво, на кого казал или направил.

"Първият, който скочи, беше Злати и после всички останали. Злати, известният техен лидер, ръководител, който е ръководител на бойната им група. Единственото, което аз направих, е да отида да ги спра, защото Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Почнаха с лични заплахи, да не ви казвам какви неща чух вътре. Одраха ме, виждате как ме одраха", допълни Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ.

Манол Пейков, ПП: "Възраждане" ме нарекоха “мръсна гнида” и ме ритаха по краката

"Онзи рошавият господин се пресегна към главата ми, взе ми очилата, по този начин се пресегна, свали ги от главата ми, стисна ги и ги счупи", добави Веселин Вешев, депутат от "Възраждане".

"Възраждане" определиха сцената в зала като позорна и не само.

Снимки: БГНЕС

"ПП - позорна партия. Когато на трибуната излизат хора, които не четат политически декларации, а които говорят мръсотии - това няма да бъде търпяно", добави лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Костадинов и неговият приятел Цончо редовно споменават много по-отвратителни неща, като предатели, доносници, неща, които са клевети. "Мека китка" според мен е нещо съвсем неутрално", коментира Пейков.

Манол Пейков продължи да спори с депутати от "Възраждане" по време на брифинг на партията. Костадин Костадинов се закани.

Костадин Костадинов: Няма да търпим позорното поведение на ПП

"Съществото се казва Манол Пейков - това същество както и другото подобно същество в момента, в който станат и излязат да говорят от трибуната, от тук нататък ние ще ги сваляме. Ако тези предатели си мислят, че ще направят правителство, с което да окупират държавата и да извършат държавен преврат, ние ще организираме контрапреврат. Така се прави, когато демокрацията е застрашена", каза Костадин Костадинов.

Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република.

"България е парламентарна република, България е европейска държава, България е демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите тези аспекти на България ще останат. И днес ще работим България да има едно демократично работещо редовно правителство", коментира Кирил Петков.

Кирил Петков: Налице са атаки срещу парламентарната република

В зала Цончо Ганев се извини на председателя.

Цончо Ганев: "Извинявам се, ако нещо е било, но не е било към вас."

Росен Желязков: "Просто ме уцели и мен".

Цончо Ганев: "Божанков, ако излезе, ще станат пак.

Росен Желязков: "Няма да излиза, аз ще предложа да прекратим за днес".

Заседанието беше прекратено, а вместо в зала Божанков довърши декларацията си в кулоарите. Наказани ще има, след като изгледат всички записи, увери председателят.

"Абсолютно недопустимо. За съжаление тези сцени ги наблюдавахме на същата дата миналата година, много неприятен повод. Аз затова се обърнах към народното представителство да укротим палавите деца в себе си, но това като че ли взе връх. Дано утре обаче не сме свидетели на подобни сцени, защото все пак е 2 юни", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Като едни от най-срамните сцени в най-новата история на парламента - така лидерът на БСП определи случилото се.

"Застанаха едни срещу други: джендъри срещу фашисти. Стигна се до екстремизма на "Възраждане" да искат нахлуване в НС и да говорят за преврат и контрапреврат. Това, което видяхте, е разруха, дъно, падение", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС призова във Фейсбук депутатите от ПП-ДБ и "Възраждане" да осъзнаят къде се намират.

"Момчета от ПП-ДБ и "Възраждане", не сте у дома, не сте и участници в улични свади. Осъзнайте къде се намирате. Дори и на 1 юни е нелепо да се държите детински в тази сграда", написа в социалната мрежа Десислава Атанасова.

Лидерът на "Има такъв народ" определи случилото се като срамно и омерзително. По думите му ПП-ДБ и "Възраждане" са препълнени от стремеж към власт, слава и пари.

"Това, което се случи сутринта в българския парламент, не е само срамно, то е омерзително. От едната страна ПП, от другата страна "Възраждане", като две сектантски организации, чиито представители в парламента са дрогирани от представата за собственото си величие и непогрешимост. А всъщност са едни жалки хорица, препълнени от стремеж към власт, слава и пари", каза още Слави Трифонов.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Враца почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България с митинг-заря
Враца почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България с митинг-заря
Приказен уличен парад зарадва децата във Варна
Приказен уличен парад зарадва децата във Варна