НОВИНИ

Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:07, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати избегнаха изпадане в неплатежоспособност в последната минута с гласуване. Сенатът одобри закона, с който се повишава тавана на дълга, след седмици на тежки преговори и пазарене между демократи и републиканци. Ако вотът не беше минал, в понеделник страната нямаше да има пари за разплащания.

С 63 гласа за и 36 против Сенатът одобри закона, който удължава правомощията на правителството да тегли заеми и през 2024 година. Вчера законът беше одобрен и от Камарата на представителите.

"Никой не получава всичко, което иска при преговори, но няма съмнение: Споразумението е голяма победа за икономиката ни и за народа ни", заяви американският президент Джо Байдън.

В Туитър той допълни, че няма търпение да подпише закона и да направи днес обръщение към нацията. Лидерът на демократите Чък Шумър обяви, че нацията може да си отдъхне с облекчение, след като избегна катастрофален икономически колапс.

"Неплатежоспособността беше като гигантски меч, надвиснал над главата на Америка. Но заради добрата работа на президента Байдън, на демократите в Конгреса, избегнахме това. Дълго време републиканците се съпротивляваха, бяха готови да ни превърнат в заложници в замяна на прокарването на радикален десен дневен ред, който никога няма да бъде приет от американския народ", заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.

Вотът в Конгреса последва оспорвана битка между републиканци и демократи, внасяне на поправки. Ястребите бяха гневни, че е поставен таван на разходите на Пентагона до 886 милиарда долара и това на няколко пъти щеше да провали законопроекта.

Накрая се намери решение с прокарване на отделен закон, който да осигурява средства за помощ на Украйна, както и за защита на американските национални интереси в Близкия изток и в лицето на китайската агресия срещу Тайван.

Америка харчи повече, отколкото събира от данъци и тегли заеми срещу държавни облигации, считани за едни от най-сигурните инвестиции в света. Преди 80 години законодателите въвеждат таван на държавния дълг.

Изпадане в неплатежоспособност на страната би означавало загуба на милиони работни места и заличаване на 15 трилиона долара от богатството на американските семейства, нарастване на разходите за ипотеки и за заеми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Румъния - в 17 общини е обявен жълт код за дъждове и бури
Наводнения в Румъния - в 17 общини е обявен жълт код за дъждове и бури
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите герои за свободата на България
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите герои за свободата на България