НОВИНИ

Дупница е на ръба на водна криза

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 02.06.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дупница и селата в общината са на прага на водна криза. Причината е остарялата пречиствателна станция и тръбите, които не са сменяни повече от 70 години.

На фона на искането на КЕВР за повишение на цените на тока и водата, водното дружество в Дупница е с изоставащи заплати на служителите.

"Вече сме на ръба на водната криза. Състоянието е доста тежко. Служителите са със забавени заплати. Авариите са непрекъснати. Почти няма средства за отстраняването на авариите, но се справяме по някакъв начин с помощта на общината и съдействието на служителите. Те работят почти на доброволен принцип, защото са от много години и го правят от лоялност към ръководството остават да работят", обясни Красимира Иванова - директор на ВИК - Дупница.

По думите ѝ, пречиствателната станция в района на село Джерман не е ремонтирана повече от 40 години и една от помпите всеки момент може да спре.

"От КЕВР искаме да се одобри планът на "Кюстендилска вода" и да има една реална цена, която да отговаря на необходимостите на общината. По наши изчисления, тя е 2,26 лв. за кубик. КЕВР обаче ни притиска и не иска да разгледа бизнес плана, иска дружеството да фалира и да минем към държавния воден оператор, който е в изключително тежко състояние", заяви Костадин Костадинов - председател на Общински съвет - Дупница.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета
Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета
Оценяват щетите в Берковица след проливния дъжд и прелялата река
Оценяват щетите в Берковица след проливния дъжд и прелялата река