НОВИНИ

Оценяват щетите в Берковица след проливния дъжд и прелялата река

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 02.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Остава в сила обявеното частично бедствено положение в Берковица, заради наводнението от проливния дъжд и прелялата местна река вчера. Над 20 са наводнените къщи в квартал "Раковица". Днес се очаква общинска комисия да започне оглед на щетите.

Всичко започнало в следобедните часове на вчерашния ден, когато над Берковица се излял проливен дъжд, а река Раковица излязла от коритото си и помела всичко след себе си, дори и автомобили. Десетки домове са с наводнени приземни етажи, а инфраструктурата на места е напълно разрушена. Семейство Каменови още са в шок от преживяното.

Тинка Каменова - потърпевша: "Дойде силната река, щяхме да се удавим. Качихме се на една стълба с дядото и викаме за помощ да ни спасят, те до тука водата. На терасата седим, вътре седим, кръвно съм вдигнала, нямам лекарства, нямам нищо. Всичко се намокри, ни дрехи, сестра ми е донесла сутринта."

Хората се оплакват, че подобно наводнение се случва всяка година и никой не взима мерки.

Камен Каменов – потърпевш: "До сега 4 години, по два хладилника изхвърлям, хладилниците, пералната, една стотинка не дават."

Тинка Каменова - потърпевша: "Аман вече, до гуша ми е дошло от тая вода от тая река."

Днес започва оглед на щетите и дезинфекция на наводнения квартал.

"Миналата година имахме обществена поръчка, която беше обявена на стойност 50 000 лв. за почистване само на тази берковска река, за съжаление обаче никой не се яви на нея. По-скоро първата тапа, която се е получила е в един мост в началото на квартала, където е бил затворен от паднали дървета. От там вече започва и разлива на реката", обясни Димитранка Каменова – кмет на община Берковица.

Кметът на Берковица заяви още, че общината няма да се справи със собствени средства, тъй като инфраструктурата е увредена за хиляди левове и ще поиска помощ от държавата.

Вижте повече в прякото включване на Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дупница е на ръба на водна криза
Дупница е на ръба на водна криза
Наводнения в Румъния - в 17 общини е обявен жълт код за дъждове и бури
Наводнения в Румъния - в 17 общини е обявен жълт код за дъждове и бури