НОВИНИ

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 02.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Портрет на Христо Ботев, рисуван през 1935 година от неустановен до момента художник, откри в Букурещ журналистът Жанета Йорданова. Творбата е от малкото оцелели след събарянето на Българското основно педагогическо училище в румънската столица.

Ботев е нарисуван с маслени бои върху платно от зебло. За първи път журналистът Жанета Йорданова забелязва портрета на стара снимка от училищно тържество, публикувана в юбилейния вестник „Български светилници“, но никога не е вярвала, че ценната творба е оцеляла до наши дни. Открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ. Той е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния.

"Портретът, той го е открил в тъмно, странично помещение заедно с дървени отпадъци, шпертплатови плоскости, мебели изпочупени. Самият портрет е бил с изтръгнати рамки и той го е прибрал тогава, за да не отиде като отпадък. Почиства, увива го старателно и го слага в мазето си, но един ден разбиват мазите и портретът на Ботев е сред откраднатите предмети", разказва Жанета Йорданова – журналист.

Историята не свършва до тук. Хората от блока подозират свой съсед за кражбата, а Георги Ронков допускал, че той едва ли ще разпознае нашият Ботев.

"И уж, че не знае кой е крадецът, споменал пред него, че това е един портрет, картина на един голям светец и който го вземе ще го застигне нещастие", казва още Жанета Йорданова.

Само след ден портретът на Христо Ботев бил върнат на мястото му. За възкръсналата творба се знае много малко, поне засега. В левия ъгъл художникът е написал фамилията си на латиница.

"Н. Александров - не е от известните художници, творили през първата половина на 20 век. Въпрос на изясняване е кой е авторът на този ценен портрет, свързан с историята на една наша съборена светиня", допълва Жанета Йорданова.

След реставрация портретът на Ботев ще бъде дарен на българската общност в Румъния. А днес на някогашната улица "Кълърашилор", където се е извисявала българската църква и училището, в което Ботев е преподавал през 1873 година, е построена... бензиностанция. И макар българската светиня в Букурещ да е изгубена безвъзвратно, Жанета Йорданова пише историята ѝ в книга. В нея са публикувани неизвестни до сега документи и ще бъде преведена на румънски език.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена
Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена
Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета
Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета