НОВИНИ

7 приоритета пред бъдещия кабинет: Вижте декларацията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

правителството денков габриел внимаваме
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 02.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

ГПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха съгласие за кабинет с втория мандат. На пресконференция в парламента Николай Денков и Мария Габриел посочиха седем основни приоритета пред бъдещото управление, като сред тях изтъкнаха подобряване ефективността и качеството на публичната администрация.

Николай Денков: Имаме състав на кабинет, това е окончателният списък

Мария Габриел изчете част от обща декларация по време на обявяването на кабинета. В нея, освен реформи, са заложени и гаранции за защита на всеки един служител от администрацията, който с дейността си е показал, че защитава интересите на държавата.

Ето пълния текст на декларацията:

"За публична администрация, която връща доверието на гражданите на държавата

Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни, вдъхващи доверие, работещи ефективно и професионално в интерес на гражданите и бизнеса.

Това освен от законите и нормите зависи и от хората, които работят в институциите и учрежденията. Те трябва да бъдат професионалисти, търсещи ефективен краен резултат от работата си, да са отворени към непрекъснатите промени и предизвикателства, така че с действията си да подпомагат конкурентноспособността на фирмите и да подобряват живота на гражданите.

Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите.

Същевременно ще работим за непрекъснатното подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България. Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна, модерна и отлично подготвена публична администрация. Администрация, която е способна да създава и внедрява иновативни решения в полза на обществото.

Нашата визия за реализиране на добро и открито управление в държавната администрация, се основава на следните общоприети, вкл. и на европейско ниво, принципи, каквито са върховенството на закона; ефективност и ефикасност; обществено благосъстояние; прозрачност; многообразие и приобщаване; справедливост и равнопоставеност; устойчивост срещу корупцията.

Нашата програма предвижда да работим упорито по следните приоритети, по които имаме взаимно разбиране и съгласие:

1. Приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане;

2. Прозрачна и отговорна администрация – осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка; отваряне и споделяне на данните в и от публичния сектор;

3. Гарантиране на ефективни и висококачествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са леснодостъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж;

4. Ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента;

5. Изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации;

6. Създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти;

7. Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си точно, добросъвестно безпристрастно и политически неутрално в съответствие със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развитие и реализация. Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация ще се извършва чрез конкуренция основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава в сила частичното бедствено положение в Берковица
Остава в сила частичното бедствено положение в Берковица
Артилерийски снаряди и дронове са обстрелвали Западна Русия
Артилерийски снаряди и дронове са обстрелвали Западна Русия